De stad Utrecht krijgt nieuw bos

In Utrecht worden op landgoed Haarzuilens de komende maand 70.000 bomen geplant. Het nieuwe Parkbos de Haar krijgt een grootte van honderdvijftig voetbalvelden.
Natuurmonumenten wil met de aanleg van het bos rondom Kasteel de Haar in West-Utrecht de stad groener maken. De natuurorganisatie wil ook andere stadsranden aanpakken.
In het parkbos worden zo’n vijftig verschillende soorten bomen en struiken geplant. Ook komen er wandelpaden, weides, fietspaden, vijvers en speelplekken.
In vergelijking met Rotterdam en Amsterdam heeft de gemeente Utrecht maar weinig groen. Hoewel de stad sinds 2009 er 25 procent meer groen bij heeft gekregen, blijft Utrecht met 53 vierkante meter groen per inwoner achter op de hoofdstad (64 vierkante meter per inwoner) en Rotterdam (77 vierkante meter per inwoner), blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Alterra.
Amsterdam
Behalve in Utrecht heeft Natuurmonumenten ook plannen in onder meer de gebieden IJdoorn bij Amsterdam, de Onlanden bij Groningen en de Vlinderstrik bij Rotterdam.
Volgens Natuurmonumenten zijn mensen steeds meer in een stedelijke omgeving gaan wonen. De organisatie vindt het zorgelijk dat Nederland in honderd jaar tijd is uitgegroeid “tot een metropool met hier en daar een plukje groen”.
Om de natuur dichter bij de mens te brengen begint Natuurmonumenten met de bosaanleg in samenwerking met Nederlanders, die mede-eigenaar kunnen worden door een boom te kopen.
 
Bron: ANP