De beste initiatieven op het gebied van duurzame initiatieven

Op de eerste dinsdag van september worden al sinds 2012 de Duurzame Dinsdag prijzen uitgereikt aan de meest duurzame initiatieven van Nederland. In totaal 511 projecten zijn dit jaar ingediend, waaruit een jury de 130 beste selecteerde. Wij zetten de genomineerden op het gebied van renovatie onder elkaar.
Tijdens Duurzame Dinsdag licht staatssecretaris Sharon Dijksma een aantal ideeën uit, welke via de politiek verder worden geholpen. Daarnaast worden diverse prijzen aangeboden, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, groen en sociale duurzaamheid.
Plan Q
Verder denken dan gewoon een mooi product, dat is wat Planq wil. Planq is een circulaire designstudio die inrichtingen en meubilair ontwikkelt van natuurlijke (rest)materialen. Ze maken gebruik van materialen die uiteindelijk afbreekbaar zijn.
De Groene Grachten
“Als een eeuwenoud pand duurzaam kan, dan kan het toch overal?”, zei wijlen natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar Wubbo Ockels. Het is de idee achter de Groene Grachten, koploper in het verduurzamen van oude gebouwen. De missie: een doorbraak realiseren in het verduurzamen van oude gebouwen door heel Nederland. Het startpunt was de Amsterdamse grachtengordel.
Schooldakrevolutie
Stichting de Schooldakrevolutie wil een kleine revolutie veroorzaken: het initiatief wil dat in 2020 minimaal 50% van geschikte lege schooldaken zijn omgetoverd in groene stroomfabriekjes. Ze beschouwen zonnestroom op scholen als een cruciale aanjager van de transitie naar duurzame energie. “Het brengt niet alleen de energierekening omlaag, maar het is ook een springplank voor de tweede pilaar van de Schooldakrevolutie: de ontwikkeling van een actief en praktisch educatieprogramma om leerlingen in een vroeg stadium te doordringen van duurzaamheid.”
De Hemp Collective
De Hemp Collective is een onderneming die streeft naar een duurzame economie met betere en gezondere producten door het gebruik van hennep. Hennep is volgens het bedrijf een gewas met veel potentie: het groeit  snel, neemt veel CO2 op, heeft geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig en verbetert zelfs de grond. De Hemp Collective wil inspireren tot het benutten van de potentie van hennep, innoveren op het gebied van hennep en realiseren van concrete henneptoepassingen. Het collectief opende al eerder een ‘henneppaviljoen’.
Zero Energy Buildings
Nul op de Meter is al een tijd een veel gebruikte term in de sector. Met het stappenplan ‘nearly Zero Energy Buildings voor de bestaande bouw’ wordt samen met gebouweigenaar, beheerder en/of gebruiker in zes fases verduurzaming van bestaand vastgoed gerealiseerd. Er worden maatregelen getroffen om de energievraag te reduceren, energie duurzaam op te wekken en energie op te slaan.
C.I.R.C.L.E
C.I.R.C.L.E is een online tool die bedrijven helpt om circulair te worden door middel van zes stappen. Het ultieme doel van de tool is om bedrijven te laten zien hoe circulariteit winstgevendheid kan verbeteren, het milieu kan veranderen, effecten en risico’s kan verminderen en een grotere maatschappelijke waarde kan creëren.
Batterspray
Weg met reinigingsrommel die vaak meer kwaad dan goed doen (Henk Mulder kan het mooi omschrijven). Batteryspray is een nieuwe techniek in de schoonmaakbranche en bestaat uit het vernevelen en aanbrengen van probiotica (goede bacteriën). Er zijn dus geen chemische schoonmaak middelen meer nodig.
Mestic
Mestic zet koeienmest om in duurzame bioplastic. Hierdoor kan het probleem van het mestoverschot getransformeerd worden naar een circulaire economie. De ecologische ‘footprint’ van dit plastic is klein omdat het wordt vervaardigd van afval dat in overvloedige mate aanwezig is. Voor de productie hoeven geen bossen gekapt te worden of extra landbouwgrond ingezet te worden om gewassen hiervoor te telen. “Door mest niet langer te zien als een probleem brengen we moeilijk te verenigen partijen zoals boeren, politiek en natuurbeheer met elkaar aan tafel en werken we samen aan een duurzame oplossing”, aldus de initiatiefnemers.
C3 Living
C3 Living woonunits zijn duurzame tijdelijke woningen die waarschijnlijk bestemd gaan zijn voor woonurgenten. Het bedrijf achter C3 Living ontwikkelt projecten waarbij het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt centraal staat. Zo bouwen bijvoorbeeld statushouders mee aan de units.
Bron: renovatieprofs.nl