Canada transformeert verlaten spoorweg tot groen fietspad

Het stadsbestuur van de Canadese plaats Vancouver gaat een oude spoorlijn transformeren tot groen fiets- en voetgangerspad. Het spoortrajedt is voor een bedrag van $ 55 mln (€ 37 mln) overgenomen door de stad.
De Arbutus Corridor is een 9 kilometer lange verlaten goederenspoorlijn in Vancouver die spoorwegmaatschappij Canadian Pacific (CP) tot aan 2001 exploiteerde. Het stadsbestuur van Vancouver zegt deze ongebruikte spoorweg te gaan transformeren tot een groen fiets- en voetgangerspad.
Hiervoor heeft het bestuur de verlaten spoorlijn van CP gekocht voor een bedrag van ruim $ 55 mln (€ 37 mln). Een gedeelte van de spoorlijn wordt echter behouden om in de toekomst nog ruimte te kunnen bieden aan spoorvervoersystemen zoals de metro, tram en trein.

Verbeterde infrastructuur

“Voor de toekomst van onze stedelijke transport is dit een belangrijke spoorweg die wij graag willen behouden”, zegt Gregor Robertson, burgemeester van Vancouver. “De verstedelijking leidt er toe dat het openbaar vervoer verder wordt belast. Daarom willen wij deze spoorweg als optie behouden om stadsbewoners van verbeterde vervoersmogelijkheden en infrastructuur te voorzien.”
Tegelijkertijd benadrukt de Canadese burgemeester dat het belangrijk is om veel groen in de stad te realiseren. Met het groene pad kunnen stadsbewoners volgens Robertson kiezen voor duurzame alternatieven van vervoer, zoals de fiets of te voet.

Functioneel ontwerp

Het Canadese stadsbestuur verwacht een geldbedrag van $ 25 mln (€ 17 mln) tot $ 30 mln (€ 20 mln) uit te geven om de oude spoorweg volledig te transformeren tot het groene fiets- en voetgangerspad. Binnen vier jaar moet er een functioneel ontwerp komen en door het stadsbestuur worden goedgekeurd.
De eerste verbeteringen aan het gebied worden al eind 2017 uitgevoerd. Zo gaat CPR de spoorinfrastructuur binnen een jaar uit het gebied verwijderen. Binnen twee jaar moet al het ongebruikte spoormaterieel verwijderd zijn.
bron: duurzaambedrijfsleven.nl