Actie voor een groenere Grote Marktstraat

De Partij voor de Dieren voert donderdag actie tijdens de officiële opening van de vernieuwde Grote Marktstraat in Den Haag. Zij willen een groener winkelgebied en vinden dat er nu nauwelijks groen is te bekennen. “En dat terwijl (hangende) bloembakken, groene gevels, perkjes en bomen bijdragen aan een aangenaam centrum en vuile lucht zuiveren en wateroverlast tegengaan”, aldus de partij. De Partij voor de Dieren vindt de Grote Marktstraat zonder groen niet af.
Raadslid Christine Teunissen: “In de binnenstad van Den Haag zijn teveel versteende plekken en steriele gebouwen, een arme leefomgeving. Den Haag kan inspiratie halen uit initiatieven in andere steden, bijvoorbeeld het pop-up park midden in het winkelcentrum van Apeldoorn, dat een zeer bijzondere sociale ontmoetingsplek is. Het college maakt van vergroening echter steeds kleingeld. Het ziet alleen wat groenonderhoud kost en niet dat groen een aantrekkelijk centrum kan opleveren. Zonder een grondige vergroeningsslag is de Groene Markstraat wat de PvdD betreft niet af.”
Dat er verschillende mogelijkheden zijn om groen in een druk winkelgebied aan te leggen, laat de Partij voor de Dieren zien met twee mobiele tuinen, waarbij bezoekers ook kunnen ervaren wat groen kan doen op deze plek. Bij deze twee pop-up tuinen kunnen voorbijgangers een oproep aan de gemeente achterlaten om de Grote Marktstraat alsnog te vergroenen. De partij deelt biologische bijenzaadjes uit die mensen in hun eigen tuin kunnen planten, wat ook bijdraagt aan vergroening van de omgeving.
Bron: dichtbij.nl