Het nadenken over groen als een manier om huidige en toekomstige leefbaarheidsdoelen te bereiken, is in de corporatiewereld nog niet diep geworteld. De bewustwording neemt echter toe, en daarmee ook de vraag naar kennis over hoe groen functioneel toe te passen.
Sociale woningbouw kent groene wijken (tuinsteden), waarin een (her)inrichting van het groen al snel kan bijdragen aan concrete doelen m.b.t. waterberging, koeling, rust, ontmoeting en natuurbeleving. Door zowel bewoners te betrekken als technisch te kijken wat kan en past, is veel winst te behalen voor de leefbaarheid.
WUR werkt nu samen met de corporaties aan een overzicht om de effecten van klimaatverandering (piekbuien, hitte, droogte, storm) voor de specifieke context van sociale woningbouw te vertalen naar handelingsperspectieven voor de corporaties, bewoners en andere stakeholders.
In samenwerking met Samen Klimaatbestendig en de Groene Huisvesters gaat ook onderzocht worden hoe corporatie- en lokale overheid professionals op te leiden in het klimaatbestendig krijgen van sociale woningbouw.
In 2020 en 2021 volgen nog living labs bij Vestia en Haag Wonen.