Wil jij bomen in je buurt? Doe dan snel mee!

Waar zou jij – bij jou in de wijk – een boom willen plaatsen?
Groen staat niet alleen mooi, het heeft ook een positief effect op de buurt: bomen brengen verkoeling, leggen fijnstof vast en mensen voelen zich er zelfs gezonder door. Help je mee de beste plekken te vinden? Daar worden tijdens Nationale Boomfeestdag 2016 ook daadwerkelijk bomen geplant. Doe mee, jij bent immers expert in jouw buurt!
Samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM gaat Nudge op zoek naar de beste locaties om nieuwe bomen te plaatsen. Basisscholen in de deelnemende gemeenten zullen de bomen tijdens Nationale Boomfeestdag 2016 ook daadwerkelijk planten.
Samen kunnen de aangemelde bomen al 29 kg fijn stof afvangen!
Hoe werkt het?
Heb je de ideale plek voor een boom gevonden die aan alle criteria voldoet? In de uitgebreide kaarten van de Atlas Natuurlijk Kapitaal vind je verschillende ‘lagen’. Zo kun je meehelpen om te onderzoeken of de boom in jouw straat bijvoorbeeld bijdraagt aan het afvangen van fijnstof op de fijnstofkaarten in de ANK.
Tot 16 januari kun je jouw plekken aangeven. Daarna worden alle aangemelde bomen getoetst op de criteria en voorgelegd aan de deelnemende gemeenten.
Bomen in je buurt
Van meer groen in de buurt worden we blij, maar waarom eigenlijk?
Bomen hebben een verkoelende werking, een gezonde boom levert naar schatting een koelend vermogen van ongeveer 10 airco’s;
bij uitzicht op een plantsoen of park stijgen de huizenprijzen tot 6%;
met meer groen en minder tegels stroomt er tot 32,3 miljoen kuub minder regenwater het riool in.
kinderen spelen vaker buiten als er groen in hun omgeving is;
het is goed voor het milieu. Eén stadsboom kan net zoveel stikstofdioxide en fijnstof vastleggen als wordt geproduceerd door 10.000 autokilometers;
mensen voelen zich gezonder in een groene woonomgeving.
Meedoen? ga naar https://www.nudge.nl/projects/boom-in-je-buurt/