Weert groenste stad ter wereld?

Weert krijgt volgende week de jury van de competitie Groenste regio van de wereld op bezoek. Weert behoort tot de laatste 6 finalisten. De stad is in 2012 al uitgeroepen tot Groenste stad van Nederland, in 2013 tot Groenste stad van Europa en maakt zich dus nu op voor de wereldtitel. Op zondag 13 en maandag 14 juli krijgt de jury een uitgebreid programma waarin zowel het groen in de stad als het buitengebied wordt getoond. Als extra toetje gaat de jury zondagavond naar festival Bospop, waar ze kunnen ervaren dat het in de groene stad ook bruist van de activiteiten.

Met titels als groenste stad, sportiefste stad, beste woonstad, beste bedrijventerrein laat Weert zich als een trotse stad zien, gebouwd op een fundament van kwaliteit en ambitie, maar vooral een stad van mensen. De competitie Communities in Bloom is een competitie waarbij de maatschappelijke betrokkenheid en het meedoen van inwoners bedrijven en verenigingen een zeer belangrijke rol speelt. Laat Weert juist op dat onderdeel hoge ogen gooien, zo blijkt ook uit het juryrapport van de Europese competitie: “De jury was bijzonder onder de indruk van het educatieve Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. Bovendien roemt de jury de goede samenwerking met vrijwilligers en hun grote inzet en betrokkenheid. Bijzonder is bijvoorbeeld het voortuinen-programma dat de sociale samenhang in buurten verbetert.”
Criteria wereldcompetitie
Door de jury wordt Weert beoordeeld op thema’s zoals netheid, milieubeleid, cultureel erfgoed, groenbeleid en de inrichting van het openbare en buitengebied. Voor elk thema wordt gekeken welke rol en verantwoordelijkheid de gemeente hierin heeft maar ook welke rol, verantwoordelijkheid en invloed bedrijven, instellingen en particulieren hebben op het thema. Er zijn zes finalisten: The London Borough of Richmond Upon Thames (Engeland), Makinohara (Japan), Moynalty Village (Ierland), Prestatyn Denbighshire (Wales), Seongbuk-gu (Zuid Korea) en tot natuurlijk Weert. Op 20 september wordt in Canada de winnaar bekend gemaakt. Er kan maar één winnaar zijn, daarnaast zijn er nog bijzondere certificaten per thema te halen.
Een uniek stukje Europa binnen Nederland
Met het meedoen aan de competitie wordt een belangrijk impuls gegeven aan de provinciale en gemeentelijke ambitie om Midden-Limburg als groene recreatieve omgeving grote bekendheid te geven. Daarmee wil Weert meer bezoekers naar de regio trekken. Litjens: “Onze grensregio biedt veel kansen in economisch en cultureel opzicht. Zo bereik je vanuit Weert binnen een uur zeven internationale luchthavens. En ook de economisch sterke Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, die meer inwoners heeft dan heel Nederland, ligt vlakbij. En ook in Vlaanderen zit potentieel.” Grenspark Kempen~Broek is een grensoverschrijdend natuurgebied, met een oppervlakte van ruim 25.000ha, vier keer groter dan de Veluwe. Daarmee bezit Weert een heel bijzondere parel. De enorme soortenrijkdom, de grote verscheidenheid aan landschappen en de grensoverschrijdende samenwerking maakt dit gebied voor iedereen, recreant en bewoner als een uniek stukje Europa binnen Nederland.
 
Bron: Gemeente Weert