Verborgen stadstuinen van Arnhem

Gids Alien van Alst (Arnhem Binnenstebuiten) en fotograaf Jurjen Poeles (Jurjen Poeles fotografie) gingen samen op pad in Arnhem om de leukste en groenste plekjes vast te leggen. Hun reis door Arnhem gaat langs prachtige groene plekjes, veelal verborgen in de stad. “Oases van groen waar je een verkoelend plekje kunt zoeken tijdens zomerse dagen”, geven de initiatiefnemers.
De Spijkertuinen zijn meestal bij naam wel bekend onder de Arnhemmers, maar je moet ze wel weten te vinden. Ze zijn ontstaan op plekken waar vroegere bebouwing is afgebroken en waar de bewoners van het Spijkerkwartier zelf op het idee kwamen om daar tuinen aan te leggen. Ze worden door de mensen zelf onderhouden en zijn alle negen uniek, waaronder de Achtertuin. Deze tuin is te vinden in een zijstraatje van de Schoolstraat (tussen nr. 16 en 30) en kijkt prachtig uit over de 19e eeuwse, gekleurde geveltjes. Meer informatie en de verschillende locaties van de Spijkertuinen zijn hier te vinden
Verticale tuin
Een aanrader is de verticale tuin (vlakbij de Spoortuin). Deze tuin is te vinden in de Bloemstraat in de buurt Spoorhoek.
Klarendal
Vanaf daar kun je makkelijk onder de spoorbrug door richting Klarendal lopen langs de Hommelsestraat. Aan de rechterkant is een ijzeren hek wat je naar het Luthers Hofje leidt. “Een heel mooi en rustig plekje zo vlak aan de drukke weg. Het waren ooit 22 woninkjes gebouwd in opdracht van de Lutherse Kerk, tegenwoordig zijn sommige woningen samengetrokken voor meer leefruimte”.
Talloze stadstuinen
Er zijn natuurlijk nog talloze stadstuinen op te noemen:

  • de boerderij in Sint Marten, ook leuk voor de kinderen
  • de Baroktuin bij Park Angerenstein
  • de Steile Tuin in park Sonsbeek

“Pak gewoon eens lekker je fiets en ga op ontdekkingstocht. Je eigen stad is vaak mooier dan je denkt! Geniet ervan!”, aldus initiatiefnemer Alien van Alst.
 
Bron:
Arnhem Direct