Noodzaak voor groen in de stad nog groter bij klimaatverandering

Klimaatverandering maakt het nog urgenter om voldoende groen in de stad te hebben. Daarvoor zijn wel andere bomen nodig en veel meer groene daken en groene gevels. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving zoekt naar die andere bomen en zet de kennis over de bomen en planten op een rij.
Het groen in de stad gaat het moeilijk krijgen. Dat is zeker. De huidige planten en bomen zijn veelal niet bestand tegen de komende klimaatverandering: meer en langere periodes van droogte, pieken in regenbuien en ook nog tijden van uitzonderlijke kou in de winter.

Lagere temperatuur

Groen in de stad is dan belangrijk om het leven in de stad aangenaam te houden. Dankzij bomen en planten is de stad namelijk minder warm. Ze verdampen water, wat direct al de temperatuur een paar graden verlaagt. Bovendien houden bomen de zonnestraling tegen, zodat de straat minder opwarmt. En schaduw is sowieso aangenaam bij hitte.

Groene daken en gevels vangen bovendien regen op, zodat niet al het water direct het riool inloopt. Daardoor is het niet nodig de capaciteit van het riool te vergroten als er meer hevige regenbuien komen. Daarnaast isoleert groen tegen de gevel en op het dak, zodat koeling of stoken minder nodig is.

Bomen voor extreem weer

De onderzoekers van PPO zijn dan ook op zoek naar bomen die het goed doen onder de extreme omstandigheden; bomen die zowel tegen hitte als tegen vorst kunnen. Palmbomen zijn dus niet geschikt, omdat die niet tegen vorst kunnen. De Onderzoekers zoeken onder andere in Zuidoost-Europa naar nieuwe rassen. Denk aan een ander ras van de eik of esdoorn. Deze testen ze in Nederland en proberen te achterhalen of er met de nieuwe rassen ook nieuwe ziekten en plagen op zullen duiken.

Wijzen op voordelen groen dak

Waar bomen al een logische keus zijn in de stad, zijn groene daken en gevels dat nog niet. Hier gaat het er dan ook vooral om om bekend te maken wat de voor- en de nadelen zijn. Naast wateropvang, isolatie en het verlagen van de temperatuur dempen een groene gevel en een groen dak ook geluid. En het dak gaat langer mee omdat de plantjes het dakmateriaal afschermen van uv-licht. Het enige nadeel is dat planten op of aan het gebouw duurder zijn dan planten ernaast.

De onderzoekers hebben in een brochure alle kennis over groene daken en gevels op een rij gezet. Ze gaan in op zaken als: wat is een groen dak en wat kun je ervan verwachten? Informatie over geschikte bomen in de stad is te vinden op de straatbomen website.

bron: wageningenur.nl