Vandaag wordt de nieuwe richtlijn Bomen Effect Analyse (BEA) gepresenteerd in Apeldoorn. De Bomen Effect Analyse werd in 2003 door de Bomenstichting geïntroduceerd als modelbeoordeling. Het stelt professionals in staat om – bij werkzaamheden en activiteiten in de openbare ruimte – de effecten ervan op bomen in kaart te brengen. De modelbeoordeling werd veel gebruikt.
De werkwijze bij het ontwerpen en uitvoeren van projecten in de buitenruimte is echter in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Reden voor opdrachtgevers en -nemers om de Bomenstichting te vragen de BEA te actualiseren. De Bomenstichting heeft in nauwe samenwerking met de CROW, aan dit verzoek voldaan. Het resultaat is ‘de Richtlijn BEA’ die tijdens de Boominfodag op 16 mei in Apeldoorn wordt gepresenteerd.
Bouwstenen
De Richtlijn BEA maakt een objectieve, transparante afweging mogelijk. Op basis van 12 ‘bouwstenen’ wordt volgens een vast patroon informatie verzameld. Op basis daarvan wordt bepaald wat de gevolgen van de geplande activiteiten zijn voor bomen. Ook wordt vastgesteld wat er nodig is om bomen in goede conditie te houden. Vast onderdeel is het benoemen van alternatieven waardoor behoud voor de toekomst mogelijk is en de kwaliteit van de boom kan verbeteren.
Bestellen
De gedrukte versie van de Richtlijn BEA is te bestellen bij de Bomenstichting. De prijs bedraagt tot 1 juni € 20, daarna € 27,50. Vanaf medio mei 2019 maakt de Richtlijn BEA deel uit van de CROW-Kennismodule Bomen.
BEA_infographic_DEF