Haarense boomkweker leverde rode paardenkastanjes aan Londense Rothschilds

Nederlandse boomkwekerijen zijn wereldberoemd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hoveniers van de roemruchte Britse bankiersfamilie Rothschild terechtkwamen bij een Nederlandse boomkweker, toen men dringend twee volwassen rode paardenkastanjes (Aesculus carnea ‘Briotii’) nodig had, ter vervanging van een tweetal ziek geworden exemplaren. Voor Boomkwekerijen M. van den Oever & Zonen in het Brabantse Haaren was de levering van deze twee volgroeide, 25 jaar oude bomen in december 2015 misschien geen unicum, maar zeker geen alledaagse klus. Dat gold zeker ook voor de logistieke uitdaging, het vervoer naar het landgoed van de Rothschilds, in Noord-Londen van twee 6 à 7 meter hoge bomen, met een kluit van anderhalve meter doorsnede.
 Voor De Groene Stad beantwoordde Van den Oever enkele vragen:
M. van den Oever heeft twee volgroeide paardenkastanjes geleverd aan het Londense landgoed van de bankiersfamilie Rothschild. Hoe kwam dat zo tot stand? Worden jullie dan gewoon opgebeld?
‘Leden van de familie Rothshild wonen waarschijnlijk in grotere huizen in de omgeving van Londen, ze zochten speciale bomen voor hun tuin. Via een ontwerper/hovenier zijn ze  uitgekomen bij een Engelse boomkweker.
Via deze Engelse boomkweker kwam de vraag naar twee zware rode paardenkastanjes in de maat 60-70. De Latijnse naam luidt Aesculus carnea ‘Briotii’. Deze boomsoort komt mooi tot zijn recht in grotere tuinen, parken en op landgoederen. Oudere bomen vormen vaak een mooie dichte eironde kroon en bereiken een hoogte van ongeveer 15 meter. De prachtige oranje tot rode bloeiwijze in mei is een lust voor iedere natuur liefhebber.’
Hoe zijn de bomen naar Londen getransporteerd? Mochten jullie zelf ook een kijkje nemen op het landgoed?
‘De bomen zijn met een dichte huiftrailer naar Engeland getransporteerd. De takken in de kronen zijn met biologisch afbreekbaar touw bij elkaar gebonden om takbreuk te voorkomen. De bomen zijn met draadkluit gerooid, deze zijn standaard voorzien van biologisch afbreekbaar jute en verteerbare draadkorven. Dit materiaal zal vergaan in de grond na het aanplanten van de boom.
Het is altijd goed om bepaalde projecten nauwlettend te volgen en betrouwbare onderhoudsadviezen te geven. Op dit specifieke landgoed hebben we helaas nog geen kijkje mogen nemen.’
Hebben jullie vaker zulke beroemde klanten? Waar staan bijvoorbeeld nog meer bomen van jullie?
‘We verkopen met regelmaat bomen aan hoveniers en tuinarchitecten die bekende VIP klanten hebben. Door de jaren heen zijn er nog al wat  bomen van Boomkwekerij M. van den Oever in tuinen geplant. We hebben nog niet lang geleden bomen geleverd voor de tuin van een bekende oud voetballer.
We verkopen relatief veel bomen aan gemeenten in Nederland en het buitenland. Zo hebben we een aantal jaar geleden een groot aantal Gleditsia triacanthos ‘Skyline’ geleverd voor een mooie groenstrook voor de kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele in het centrum van Brussel.
Met de stad Den Haag heeft boomkwekerij M. van den Oever in de afgelopen jaren een goede relatie opgebouwd. In de Alkemadelaan en langs de trambaan tussen Den Haag en Rijswijk zijn een groot aantal Tilia cordata ‘Greenspire’ aangeplant. Op dit moment lopen er nog een paar mooie projecten voor grote recreatie- en pretparken. In 2017 starten wij met het leveren van bomen voor Disneyland Parijs.’
Op welke plek zouden jullie nog wel eens een M. van den Oever-boom willen zien?
‘Vanaf 1792 hebben wij aan veel verschillende soorten klanten mogen leveren. Wij leveren aan gemeenten, provincies, groenvoorzieners architecten en particulieren. Wij voelen ons “leefwereldverbeteraars”! Iedere plek die met ons groen wordt aangekleed komt ten goede aan de aarde en dus aan de mens. Groen is zo sfeer verhogend dat het ons team veel voldoening geeft, ongeacht op welke locatie het geplant wordt. Natuurlijk is het extra leuk als je voor het Koningshuis een tuin zou mogen aanleggen.’