Vergroening van de stedelijke omgeving, bijvoorbeeld door daken en gevels te beplanten en tegelplaatsjes te vervangen door gazons, is een bekende en beproefd strijdmiddel tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Maar wat de burger zelf concreet kan doen om op zijn eigen vierkante meters overlast en schade, bijvoorbeeld door regenwater, tegen te gaan, is nog lang niet altijd duidelijk.
In Amsterdam hebben het gemeentebestuur en de branchevereniging van de hoveniers in Nederland, de VHG, de handen ineengeslagen en een campagne ontwikkeld om, zoals wethouder Udo Kock het op 4 juli bij de presentatie omschreef, “de sponswerking van de stad te vergroten”, onder het motto ‘Amsterdam Rainproof’.
Samen met de directeur van de VHG, Egbert Roozen, presenteerde wethouder Kock de campagne ‘Maak je tuin rainproof’. In de bijbehorende folder wordt aangegeven hoe huurders en huiseigenaren met eenvoudige middelen ervoor kunnen zorgen dat hun tuin overvloedige regenval kan verwerken en er zo aan bijdragen dat de stad als geheel bestand is tegen wateroverlast.
Elke druppel telt
“Of het nu gaat om een regenton aansluiten, een groen dak op het schuurtje of de aanleg van een grindpad, elke druppel die je opvangt, telt”, vertelt Egbert Roozen, directeur van Branchevereniging VHG. “Groen is namelijk meer dan decoratie alleen, het helpt ook zeker om problemen zoals regenwateroverlast aan te pakken. Bovendien snijdt het mes aan meerdere kanten: wie tegels vervangt door groen, helpt meteen ook de biodiversiteit en de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De VHG-hoveniers staan de consument graag bij met advies en het uitvoeren van meer ingrijpende maatregelen zoals tuinrenovatie of -aanleg.”