Groene wand haalt schadelijke stoffen uit de lucht

Op de Innovation Expo in Amsterdam van 14 april is een prototype van een bijzonder tuinbouwproject te bezichtigen. Het betreft een groene wand met een high tech sensor. Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium een prototype van een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Hoe hoger de concentratie van de schadelijke stof, des te hoger de ventilatiestand. Een speciale sensor van ASML kan de vluchtige organische stoffen tegenwoordig nauwkeurig meten.
‘Schone lucht garantie’ is één van de projecten van het nieuwe innovatieprogramma Waard&vol Groen van de Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN). SIGN is een initiatief van LTO Glaskracht Nederland en heeft voor de uitvoering van haar innovatieprogramma een alliantie met Innovatie Agro & Natuur van het ministerie van Economische Zaken.
Organic Architects bouwde in opdracht van een tuinbouwconsortium een prototype van een groene wand met een ventilatiesysteem, dat de lucht actief langs de groene wand stuurt. Hoe hoger de concentratie van vluchtige organische stoffen, des te hoger de ventilatiestand. Onderzoekers brachten een hoge concentratie vluchtige stoffen in de ruimte. De actief geventileerde plantenwand bleek in staat om de verontreinigingen af te breken: methaan en ureum halveerden binnen 3 uur, alkanen en cyclische koolwaterstoffen na 9,5 uur. Uit de nulmeting bleek dat de verontreiniging zonder plantenwand stabiel hoog bleef. Daarmee is aangetoond dat de afbraak veroorzaakt is door de groene wand met verhoogde ventilatie.
In de tweede fase van dit project gaan industrieel ontwerpers aan de slag om een universeel ventilatiesysteem te ontwikkelen, dat in combinatie met allerlei verschillende bestaande groene wandsystemen kan bijdragen aan een gezonde woon- en werkomgeving. Dat systeem vormt de basis voor een businessconcept om ‘schone lucht garantie’ te gaan bieden aan gebouwbeheerders. Het consortium dat het project ondersteunt bestaat uit FloraHolland, Waterdrinker, Into Green, Van der Tol, Priva, Nieuwkoop Europe en Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN), in alliantie met het ministerie van Economische Zaken.
Bron: agriholland.nl