Rotterdam en Amsterdam eindigen op 4 en 5
Twee Nederlandse steden, Rotterdam en Amsterdam, behoren tot de eerste vijf (vier en vijf) op de ranglijst van ‘duurzame steden’. Ingenieursbureau Arcadis heeft de ranglijst van 50 wereldsteden opgesteld, aan de vooravond van de VN-conferentie die in september 2015 de nieuwe duurzaamheids doelstellingen voor de komende jaren gaat vaststellen, als opvolger van de bekende Millennium Goals.
Aan de hand van parameters die samen te vatten zijn als ‘People, Planet, Profit’ (en waar ongetwijfeld wel het een en ander over op te merken zal zijn) geeft het Arcadis team de Duitse stad Frankfurt uiteindelijk de hoogste score. Op de tweede plaats komt Kopenhagen, derde is Londen. De hoge klassering van Frankfurt is vooral ook toe te schrijven aan het ‘groene’ karakter van de stad. Het Arcadis rapport herinner eraan dat Frankfurt zich profileert als ‘Groene Stad’, dat de stad 8000 hectare bos telt en dat een derde van het stedelijk oppervlak bestaat uit ‘groen’. In 2014 werd Frankfurt dan ook uitgeroepen tot ‘Europese bomenstad’.
De toppositie op de ranglijst heeft Frankfurt uiteindelijk te danken aan het feit dat de stad niet alleen hoog scoort op People en Planet, twee invalshoeken waar het groene karakter van de stad een rol speelt, maar ook op Profit. Een positieve factor is verder het feit dat het wonen in Frankfurt niet zo schrikbarend duur is als in veel andere steden die hoog scoren op ‘Profit’. De hoge score van Rotterdam – dat eindigt bovenaan de lijst op het gebied van ‘People’ – is ook mede te danken aan de betrekkelijk lage huisvestingskosten.
Europese steden staan fier bovenaan de Arcadis-index; na Frankfurt volgen, voor Rotterdam en Amsterdam, Kopenhagen en Londen. Aziatische steden nemen zowel hoge (Seoel, Hong Kong en Singapoore bij de eerste tien) als de laagste (Manilla, Bombay, Wuhan en New Delhi) in. Als allerlaagste eindigt Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Overigens valt het op dat Amerikaanse steden vrij bescheiden scoren. New York bijvoorbeeld komt niet verder dan een twintigste plek, hoewel de stad wel wordt geprezen voor een plan dat eigenaren van woningen met groene daken een belastingvoordeel in het vooruitzicht stelt.
John J. Batten, Global Cities director van Arcadis, omschrijft het doel van de operatie Sustainable Cities Index als ‘bestuurders van steden helpen hun prioriteiten te bepalen en wegen te vinden naar duurzame ontwikkeling’. Een aanbeveling kunnen we alvast destilleren uit het helder gepresenteerde rapport: Alleen een Groene Stad is een duurzame stad!