Groene Stad congres Milaan groot succes

Afgelopen vrijdag en zaterdag vond het tweede Europese Groene Stad congres plaats in Milaan, met als thema ‘Green city toward cities of the future’. 

Op vrijdag gaven sprekers uit New York, Berlijn, Milaan, Parijs, Amsterdam en London lezingen over het belang en de meerwaarde van het groen in de stedelijke omgeving. De hoofdpunten van de presentaties waren dat het ‘echte’ groen het middel is om de leefbaarheid te verbeteren, het een oplossing is bij klimaatverandering en dat het een economische meerwaarde heeft voor de stad.

 

 

 


Groene ader door New York
Robert Hammond, medeoprichter en directeur van ‘Friends of the High Line’ uit New York vertelde hoe de spoorlijn die door Manhattan loopt na jaren van verpaupering een nieuwe bestemming heeft gekregen als groene ader door de stad. “De aanleg heeft 150 miljoen Amerikaanse dollars gekost, maar de opbrengst voor de stad is vijf keer zo hoog, namelijk 750 Amerikaanse dollars”, aldus Hammond.

Oud vliegveld wordt ingericht als park
Tempelhof Airport, dat vorig jaar in het centrum van Berlijn is opgeheven, wordt in 2017 tijdens de Duitse Floriade, IGA, ingericht als multifunctioneel park. “De enorme grasoppervlakte doet nu dienst als recreatiegebied. Berlijn hecht er zeer veel waarde aan vergroening van het terrein. Zeker toen vorig jaar uit de hittescans die boven de stad zijn uitgevoerd, bleek dat de temperatuur daar toen al enkele graden lager was dan in de stad”, benadrukte Reiner Nagel, afdelingshoofd Stedelijke Ontwikkeling van Berlijn.

Burgeracties om stad te vergroenen
Sharon Johnson van de lobbyorganisatie Trees for Cities heeft als doel om de stad Londen te vergroenen om daarmee de leefbaarheid te verbeteren. Door middel van sms acties en hardloopwedstrijden haalt de organisatie geld op om bomen te planten. In totaal zijn er 4 miljoen Londense ponden opgehaald waarmee 10.000 straatbomen bekostigd kunnen worden.

Groen bevordert internationaal vestigingsklimaat
De gemeente Amsterdam werd vertegenwoordigd door Piet Eilander, directeur Groen, Ecologie, Stedelijke Recreatie en Water. Volgens Eilander is het groen belangrijk voor de leefbaarheid en voor het toerisme van de Nederlandse hoofdstad. Ook gaf hij aan dat Amsterdam veel waarde hecht aan groen in de stad en groen op daken om onder meer het rioolstelsel te ontlasten na hevige regenbuien. Om de leefbaarheid te vergroten en het riool te ontzien, legt de stad onder meer pocketparken aan. De afgelopen jaren heeft de stad twintig parken aangelegd. Amsterdam legt per jaar vijf parken aan ter waarde van €875.000. Ook benadrukte Eilander de waarde van grote parken voor de stad ter ontspanning en recreatie. Daarnaast hebben de parken een economische waarde, omdat het onroerend goed in de nabijheid van het park aanzienlijk hoger is dan elders. Ook gaf Eilander aan dat een groene stad het internationale vestigingsklimaat bevordert. Het parkgebruik is de laatste tien jaar sterk gestegen, blijkt uit eigen onderzoek door de gemeente.

The Green City Europa
Op zaterdag trad Hongarije toe tot The Green City Europe tijdens een interne conferentie met Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Nederland. Deze landen hebben vorig jaar De Groene Stad Europa opgericht in het Franse Straatsburg, met als doel om De Groene Stad concept op de politieke agenda te krijgen. Tijdens de conferentie werden onder meer de vorderingen uitgewisseld en nieuwe ideeën besproken.  Volgend jaar vindt er een vergelijkbare conferentie plaats in het Zwitserse Zürich. Zwitserland zal dan toetreden tot The Green City Europe.

 

Plant Pubicity Holland

De Groene Stad Nederland, activiteit van Plant Publicity Holland (PPH), was medeorganisator en initiatiefnemer van het congres. Directeur Jan Habets van PPH maakte deel uit van het Forum. PPH heeft in 2002 tijdens de Floriade in Haarlemmermeer De Groene Stad concept opgericht.

Lees ookWereldsteden delen kennis over Groene Stad gedachte »