Groene bedrijventerreinen werken beter

Groen is niet alleen mooi, je kunt het ook laten werken voor je bedrijf. Duurzaamheid als unique selling point. Investeren in groen op bedrijventerreinen levert rendement op. Het verbetert de leefomgeving, verhoogt de werkkwaliteit, en gaat gepaard met meer flora en fauna in Nederland. 
Er zijn volop kansen om de groene kwaliteiten van bedrijventerreinen te benutten. In de opgave naar verduurzaming, het klimaatbestendig maken en het bevorderen van een gezonde werkomgeving, is er met vergroening van bedrijventerreinen winst te behalen. Op klimatologische niveau als oplossing voor wateroverlast en hittestress en als bijdrage aan natuurbehoud. Op gezondheidsvlak geldt, dat door gebouwen en percelen met groen te omgeven, een prettige werkomgeving wordt gecreëerd, waarin mensen zich fijn voelen, productiever worden en minder stress ervaren. Tel daarbij op de representatieve uitstraling en de positieve uitwerking op het aantrekken van personeel. Er is veel dat pleit voor groen op een bedrijvenpark.

Economische waarde

Verschillende studies hebben het aangetoond: een groen bedrijventerrein verhoogt de economische waarde van een bedrijf, want de waarde van de grond en het vastgoed stijgt en het vestigingsklimaat verbetert. Daarom investeren steeds meer ondernemers in een groene omgeving.
Al vijftien jaar werkt Wageningen University & Research (WUR) aan de transitie van reguliere bedrijventerreinen tot inspirerende en duurzame werklocaties. Met groen en water als bouwstenen om biodiversiteit, gezondheid, klimaatadaptatie en uitstraling te verbeteren. Ecoloog dr ir Robbert Snep, senior onderzoeker groene steden en stadsecologie bij WUR ziet tal van mogelijkheden. “Met het aanbrengen van groene daken en wanden en door ongebruikt versteend oppervlakte om te zetten naar groen, kunnen bedrijventerreinen veel waardevoller worden voor mens, dier en plant. Ook door bij het parkmanagement de aandacht te houden bij de natuurwaarde en open te staan voor ecologisch beheer, wordt een bijdrage geleverd aan het behoud van plant- en diersoorten.” Volgens Snep gaan de voorwaarden voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en de eisen die ondernemers aan hun werkomgeving stellen, heel goed samen.

Meerwaarde

Provincies en gemeentes erkennen de meerwaarde van groene bedrijventerreinen en stimuleren een groene inrichting. Planologen, ecologen, ontwikkelaars, overheden en ondernemers  weten elkaar steeds vaker te vinden rond begrippen als belevingswaarde, ruimtelijke kwaliteit, gebiedsidentiteit en waardeontwikkeling van vastgoed. Juist in de vroege planfase zijn er mogelijkheden om zonder veel kosten de natuurwaarde van een terrein aanzienlijk te verhogen. Bijvoorbeeld door bij verkaveling en oriëntatie van infrastructuur rekening te houden met structuren van de natuur in de omgeving.
Maar ook op bedrijfsniveau kan groen op een terrein worden ingebracht. Want het natuurlijker maken van een bedrijventerrein hoeft niet met hoge kosten gepaard te gaan. Met een biodiversiteitsmengsel van bloembollen met een langdurige bloeitijd fleurt een saai bedrijventerrein maandenlang op, en bovendien vergt het haast geen onderhoud.

Aangename plek

Er zijn mooie voorbeelden van terreinen waar het steriele bedrijfsgroen is omgevormd naar bloemrijk grasland en vaste plantenborders. Zo kreeg de eentonige vegetatie op de bedrijfsterreinen van een bierbrouwerij in Zoeterwoude, van een chemiebedrijf in Moerdijk en een bedrijf van medische apparaten in Best, door de toevoeging van bloemen en planten veel meer waarde voor de natuur. En op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle is een betonnen broedwand geplaatst voor oeverzwaluwen, groeien er bloemen in bermen, is een kruidenstrook ingezaaid en zijn wandelpaden aangelegd. Zo’n werkomgeving nodigt uit tot bewegen en tot rust komen, wat positief werkt op het functioneren van mensen. Vergroenen loont! Door vrij en innovatief te denken, kan een bedrijventerrein een aangename plek worden voor werk en vrije tijd, de biodiversiteit vergroten en tevens een positieve bijdrage leveren aan klimaateffecten.