Eerste scholen starten met project moestuinieren

De eerste vijf scholen in Ede die komend voorjaar gaan moestuinieren zijn bekend. De Fransiscusschool, de Kleine Prins, de Rehobothschool, de Vuursteen en de Koningin Beatrixschool uit Ede starten woensdag 9 maart met een workshop voor leerkrachten en begeleiders. Daarna kunnen zij aan de slag met het zaaien en moestuinieren in speciale bakken of in de eigen schooltuin.
Gedurende het hele voorjaar zijn de leerlingen in de weer met hun planten: zaaien, water geven, dunnen, onkruid wieden en uiteindelijk oogsten. Zo leren de kinderen al doende over de verzorging, de groei en de opbrengst van de planten in de moestuin. En ervaren ze hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen.
De scholen worden ondersteund door NME centrum Het Groene Wiel uit Wageningen. Het Groene Wiel verzorgt de workshop voor leerkrachten en geeft alle scholen individuele begeleiding. Daarnaast ontvangen de deelnemende scholen een materiaalpakket: kweekbakken, zaden, gereedschap en lesmateriaal. Daarmee kunnen zij een vruchtbaar voorjaar tegemoet zien.
Veel kinderen kennen groenten en fruit uit de supermarkt, vaak zelfs al gesneden en verpakt in een zak. Ze hebben geen idee van de herkomst van ons voedsel. De gemeente Ede vindt het belangrijk dat kinderen betrokken raken bij onze voedselproductie en dat zij gezond(er) gaan eten. Daarom wil de gemeenteraad dat alle kinderen in Ede de kans krijgen in een schoolmoestuin te werken.
Het project Moestuinieren start dit voorjaar start en is een begin. Na de zomer wordt besloten hoe het project een vervolg krijgt zodat veel meer Edese kinderen in een schoolmoestuin kunnen gaan werken.
Bron: edestad.nl