De Groene Stad pleit voor meer groen tegen oplopende schade door neerslag

Superstormen, hevige regenbuien of juist periodes van extreme droogte: het lijdt geen twijfel dat ons klimaat aan het veranderen is. Deze veranderingen vragen om nieuwe oplossingen. De Groene Stad pleit voor meer groen om het veranderde klimaat het hoofd te kunnen bieden.
Op 23 april bracht het Verbond van Verzekeraars een rapport uit waarin is berekend in hoeverre de klimaatscenario’s van het KNMI (2014) voor klimaatverandering invloed hebben op de totale schadelast. Op basis van de data wordt duidelijk dat stormen, hagel en (extreme) regenval voor de meeste weer-gerelateerde schade zorgen. De belangrijkste conclusie van het rapport is dan ook: zonder maatregelen zullen de schadekosten als gevolg van (extreme) buien naar verwachting verdubbelen.
Groen als waterbuffer
De Groene Stad pleit voor vergroening van de stedelijke omgeving als één van de belangrijkste maatregelen om extreme regenbuien te kunnen opvangen. Het gebeurt steeds vaker dat onze riolen bij flinke buien te weinig capaciteit hebben en overstroomd raken. Een beplante bodem heeft bij extreme neerslag een veel groter waterbergend vermogen dan asfalt en beton. Ook kunnen gemeenten wateroverlast bestrijden door het aanleggen van wadi’s. Dat zijn beplante gebieden, onder het maaiveld, die tijdelijk kunnen onderlopen tijdens extreme regenval, zodat de riolen niet worden overbelast.
Tegel eruit, groen erin!
Particulieren spelen hun eigen rol bij het tegengaan van wateroverlast, door middel van hun eigen voor- en achtertuin. Een groene tuin zorgt ervoor dat een deel van het regenwater wordt opgenomen en dat niet al het water direct het riool instroomt, met het gevaar dat kelders en huizen blank komen te staan. Maar ook diegenen die geen tuin hebben kunnen meehelpen de omgeving groen te houden, bijvoorbeeld door het aanleggen van een groen dak of een geveltuintje.
 
Foto: ANP