In Eindhoven gaat in 2019 het eerste ‘Vertical Forest’ van Nederland verrijzen. Architect Stefano Boeri, inmiddels internationaal bekend van de groene woontoren in Milaan, kreeg van woning-coöperatie Sint-Trudo de opdracht om voor Strijp-S een groene woontoren te ontwerpen. Het wordt de eerste ‘bostoren’ die bestemd is voor sociale woningbouw en het gebouw krijgt zijn groene uiterlijk door XL plantenbakken bij de balkons van ieder appartement. Deze worden beplant met bomen, struiken en vaste planten en door de hoeveelheid en de maat van de beplanting zal er een geheel nieuwe, verticale groenstructuur ontstaan. Een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen.
Uiteraard vraagt het concept om goed doordachte technische oplossingen want een dergelijke groeiplaats is van nature zeker niet optimaal. In de aanloop naar de realisatie van de bostoren in Milaan zijn daarom veel tests en onderzoeken gedaan met betrekking tot de groeiomstandigheden van de bomen. Er werden windtests gedaan en er is onderzocht in welk grondmengsel bomen zich het beste kunnen vastzetten. Alles werd in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de juiste condities voor gezonde groei konden worden gegarandeerd. De resultaten in Milaan zijn tot nu toe zeer bemoedigend en de bewoners zijn voornamelijk zeer positief over hun groene omgeving.
In Eindhoven zullen in totaal 136 bomen worden geplant op de verschillende woonlagen. In overleg met landschapsarchitect Laura Gatti en de groenaannemer is gekozen voor een min of meer inheems en sterk assortiment om het bos de allerbeste groeikans te geven. Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. De plantlijst omvat o.a.
- Cornus mas, gele Kornoelje, geel bloeiend, zeer vroegbloeiend
- Acer campestre, veldesdoorm, mooi gelobd blad, zeer sterke boom
- Cotinus coggygria ‘Royal Purple, rode pruikenboom, donkerrood blad, bloeit met pluimen
- Prunus yedoensis, sierkers, zeer rijk wit bloeiend
- Sorbus Dodong, lijsterbes, witte bloei en rode bessen (vogels) in het najaar
- Prunus serrula Branklyn, sierkers, mooie dieprode afschilferende stammen, mooi zichtbaar in de winter
- Pyrus salicifolia ‘Pendula’, sierpeer, hangende takken, grijsgroen, beetje viltig blad
- Amelanchier lamarckii, krentenboompje, dankbare boom/struik; witte bloei in voorjaar, rode bessen (vogels) in nazomer en een mooie herfstkleur
- Amelanchier ‘Ballerina’, krentenboompje, als de soort maar met meer bessen en fijne takstructuur.
- Parrotia persica, Perzisch ijzerhout, grillige groeiwijze, prachtige herfstkleuren van oranje tot dieppaars
In het voorjaar van 2018 zijn alle bomen bij de boomkwekerijen uitgezocht. Deze zijn daarna direct gerooid en voorzien van een ‘airpot’. De bomen blijven twee jaar bij de kweker op het speciaal ingerichte veld aan de druppelleiding staan, totdat het project zover is gevorderd dat de bomen kunnen worden geplant. Door de bomen vooraf te rooien en op ‘airpot’ te zetten, raken deze de verplantingsstress op de kwekerij al kwijt. De kluiten kunnen goed doorwortelen want de airpots stimuleren de aanmaak van fijne haarwortels. Daarmee is een goede hergroei in de bakken van het ‘Vertical Forest’ gegarandeerd. Om de bomen ook op termijn in hun behoefte te voorzien hebben alle beplantingsbakken een automatisch gestuurd bewateringssysteem. Sensoren monitoren de waterbehoefte en zorgen dat tijdig water wordt gegeven. Ook voor het onderhoud is een passend plan in de maak, zodat de bomen in de toekomst een gezonde groei zullen laten zien.