De Almatuin op de Zuid-As: een groene oase in de stad

Op dinsdag 16 september organiseerden de Vrienden van de Almatuin een symposium over ‘Het belang van groene oasen voor de gezonde stad’.
De Almatuin is met recht een groene oase in de stad te noemen. De tuin ligt midden op de Amsterdamse Zuid-as, verscholen tussen de hoge bankkantoren en de faculteitsgebouwen van de VU. Je moet even weten waar je moet zijn, maar als je de poort eenmaal gevonden hebt, gaat er een groene wereld voor je open. We zien kleurige zonnebloemen, moestuinen met biologische groenten met daarachter de skyline van de Zuid-as. Bij binnenkomst worden ons heerlijke biologische hapjes, verzorgd door de chefkoks van restaurant As en restaurant Bolenius, aangeboden: gemaakt van producten uit eigen tuin!
De studenten van de naastgelegen VU, hooggehakte Zuid-as dames en snelle bankjongens – strak in het pak- weten de tuin in hun lunchpauzes al op hun duimpje te vinden en genieten zichtbaar van de zon en het groen om hun heen.
Symposium
Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat een groene omgeving een belangrijke factor is voor de gezondheid van mensen. De mogelijkheden om in groene oasen aandacht te hebben voor gezonde voeding, ontmoeting, bewegen en ontstressen zijn enorm. Zo kunnen groenplaatsen als de Almatuin krachtige instrumenten worden om de gezondheid van mensen te bevorderen.
De vrienden van de Almatuin hadden twee interessante sprekers uitgenodigd voor hun symposium. Zij werden ingeleid door Jacob Bouwman, programmaregisseur Maatschappelijke Thema’s en filosoof aan de VU. Als eerst aan het woord kwam Jaap Seidell – professor voor Voeding en Gezondheid bij de VU & lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. Hij sprak onder andere over de relatie tussen het gebruik van groene stadsplekken zoals de Almatuin en gezondere voedingskeuzes.
De tweede spreker van de dag was Jolanda Maas, senior onderzoeker voor de VU & VUmc. Zij doet al tien jaar onderzoek naar het belang van groene omgevingen voor de gezondheid van mensen en gaf aan dat initiatieven als de Almatuin, juist zo belangrijk zijn voor een gezonde leefomgeving. Ook zag zij mogelijkheden de tuin in te zetten in haar wetenschappelijk onderzoek naar groen en gezondheid.
Brave Hendrik
Na de sprekers, besloten wij – onder leiding van moestuinder Hans, één van de Vrienden van de Almatuin- zelf een kijkje te nemen in de tuin. Hij laat ons de enorme moestuin zien, die hij samen met een groep mensen onderhoudt. Hoewel veel van de gewassen al geoogst zijn, zien we her en der nog een aardbeitje tussen het groen. Ook laat Hans ons trots een rij pastinaken zien en wijst hij ons zijn ‘brave Hendrik’, een met spinazie vergelijkbare bladgroente.
Toekomstmuziek
De dag werd afgesloten in de ‘speakerscorner’ waar leden van de studentenbond SRVU de gasten uitnodigden om hun toekomstideeën te pitchen voor de Almatuin. Het voortbestaan van de tuin is namelijk alles behalve zeker. De grond waarop de tuin ligt is naast de schoonste – op deze grond lagen de afgelopen 60 jaar schooltuintjes- waarschijnlijk ook de duurste van Amsterdam. Daarnaast heeft de VU op korte termijn parkeerplekken nodig voor haar nieuwbouw en dreigt de tuin te worden opgeofferd in al dit bouwgeweld.
Als het aan de genodigden was, moet de tuin absoluut blijven als gezonde groene long in de stad. Ook de studenten hebben nog wel een paar goede ideeën voor de Almatuin. Zo wordt er geopperd om ’s ochtends voor de colleges beginnen, yogalessen te organiseren in de tuin of om zelfs de colleges in de buitenlucht te geven.
Jolanda Maas en Jaap Seidell – beiden verbonden aan de VU – zijn er allang uit: de Almatuin moet blijven. Hopelijk denkt het bestuur van de VU er net zo over en kunnen studenten, professionals en buurtbewoners nog lang van deze prachtige plek blijven genieten!
 
Bezoek voor meer informatie over (de toekomst van) de Almatuin de Facebookpagina van de Vrienden van de Almatuin: www.facebook.com/vriendenvandealmatuin.nl of volg ze op Twitter @VriendAlmatuin