Architectuur en groen onverenigbaar? Anna Yudina geeft voorbeelden van het tegendeel!  

Anna Yudina schreef ‘De Groene Stad’. Het boek verscheen dit voorjaar bij Terra in een Nederlandse vertaling. Op uitnodiging van stichting De Groene Stad gaf ze een lezing op de Vakbeurs Openbare Ruimte. Tijdens haar geïnspireerde betoog – de presentatie werd zeer goed bezocht – koos ze als uitgangspunt de stelling dat groen en architectuur wel degelijk goed kunnen samengaan.
Ze presenteerde een groot aantal zeer gevarieerde, innovatieve projecten. Ze combineerde – net als in haar boek – futuristische en realistische projecten. Het ging om het uiterlijk en om het innerlijk van gebouwen, maar ook voorbeelden van projecten waar water en lucht een prominente plaats innemen.
Een greep. ‘Repair’ is het Australische paviljoen op de Biënnale van Venetië 2018 waar duizenden planten een in het oog springende plaats krijgen. Het illustreert het verlies van groen door bebouwing. ‘Breath Austria’ was een grootschalige inzending van Oostenrijk op de Expo 2015 in Milaan. Het was een groot bos waarmee het belang van schone lucht werd benadrukt. In het concept ‘Baubotanik’ zijn constructies die normaal gemaakt worden van beton en/of staal vervangen door bomen. Bijzonder was ook ‘Migrating Floating Gardens’, waarbij door het gebruik van drones  ‘vliegende tuinen’ worden gerealiseerd die kunnen worden ingezet als ‘milieu-ambulances’ als er lokaal sprake is van luchtvervuiling. Anna Yudina’s gaf nog veel andere inspirerende voorbeelden van hoe groen en (stedelijke) architectuur verenigd kunnen worden.
Na Anna Yudina’s presentatie volgde een geanimeerde discussie aan de hand van stellingen. Deelnemers waren De Groene Stad Chartaleden Marwin Dekkers van M. van den Oever Boomkwekerijen, Jacqueline Baar van Biomygreen B.V., Toon Ebben van Boomkwekerij Ebben en Brenda Swinkels van Van den Berk Boomkwekerijen.