Stichting Roof Update wil daken op schuurtjes omvormen tot groene daken

De Groene Tornado is een initiatief van de stichting Roof Update om daken op schuurtjes om te vormen tot groene daken. Een eerste pilotproject gaat binnenkort van start in Rijswijk. Roof Update is een netwerk van onafhankelijke specialisten op het gebied van daken en gevels. In de pilot krijgen zij hulp van de Zuid-Hollandse gemeente en van kennispartners van Wageningen Universiteit en NL Green Label. De hulp van de gemeente bestaat uit advies om het geheel organisatorisch te ondersteunen. De stichting is nog op zoek naar mogelijkheden voor de financiering.
Het idee voor De Groene Tornado ontstond toen Roof Update veel vragen van burgers kreeg of ze hun schuurdak niet konden vergroenen. Dat leidde tot het idee om gezamenlijk een buurt aan te pakken. Per project zoekt Roof Update nadrukkelijk samenwerking met lokale partijen zoals tuinarchitecten, hoveniers en opleidingsinstanties voor stageplaatsen.
De diversiteit aan daken maakt een uniforme aanpak wel lastig. Er wordt nu een inventarisatie gemaakt in enkele wijken van Rijswijk, zodat duidelijk wordt wat nodig is voor de verschillende typen daken. Roof Update maakt onder andere gebruik van lichtgewicht groendaksystemen: complete, handzame modules met een hoge waterbuffercapaciteit. Het substraat in zo’n module is 8 tot 10 keer lichter dan andere groendak substraten. Verder is het op bijna elk dak toepasbaar.
Voor de pilot in de wijk wordt een mix aan daktechnieken ingezet. Waaronder ook Bees & Butterflies vegetatiematten die ruim 50 soorten waard- en nectarplanten herbergen. Het pilotproject gaat veel informatie opleveren. Zo meet Roof Update de invloed van groene daken met betrekking tot de waterhuishouding en wat de effecten zijn op de beleving, luchtkwaliteit en de temperatuur in de buurt. De resultaten dienen als basis voor nieuwe projecten.
Bron: groeneruimte.nl