Zelfs foto’s van planten hebben rustgevend effect op werknemers

Verschillende studies hebben al aangetoond dat planten op kantoor een positief effect hebben op de stemming, het zelfvertrouwen en stress van werknemers. Veel werknemers hebben daarom een plant of bloem(en) op kantoor staan om zich gelukkiger te voelen. Een nieuwe studie toont nu echter aan dat zelfs enkel de aanwezigheid van een afbeelding van een plant het stressgehalte op de werkvloer kan verlagen.
De studie van het VU Universiteit Medisch Center in Nederland toont aan dat zelfs afbeeldingen van schaarse vegetatie stress op het werk en een te hoge hartslag kunnen verlagen.
Ze vergeleken hoe 46 studenten reageerden op geïnduceerde spanning voor en na het waarnemen van afbeeldingen van planten of stedelijke landschappen. Wat bleek? ”Vijf minuten kijken naar een groen landschap kan het herstel van stress al bevorderen, wat wordt weergegeven via een verhoogde parasympatische activiteit”, aldus het onderzoeksverslag.
“Deze bevindingen versterken en verdiepen het groeiende bewijs dat groene ruimte in de leefomgeving zeer voordelig is voor de gezondheid.”
Living wall, op de film Avatar geïnspireerd
Dat groen integreren op de werkvloer voordelen met zich meebrengt hebben ze bij Hitachi Data Systems, een IT-bedrijf in Zaventem, goed begrepen. Het bedrijf integreerde niet enkel groen in zijn interieur door middel van groene zetels, groene grasmatten en groene scheidingswanden, maar liet ook een living wall installeren die geïnspireerd is op de film Avatar, door technologie en groen te combineren.
Bron: jobat.be