Project Maanplein uit Heerlen uitgeroepen tot Boomproject van het Jaar 2017

De Boom van het Jaar-vakjury heeft het project Maanplein van Tree Ground Solutions uitgeroepen tot Boomproject van het Jaar 2017. De uitreiking vond vandaag plaats in de Utrechtse Jaarbeurs, tijdens de Dag van de Openbare Ruimte. De jury is onder de indruk van de impact van dit project en de uitstekende low-tech realisatie: “Deze bomen maken de nieuwbouw van het plein meteen vertrouwd en versterken de complete cultuuromslag van het tot voor kort nog verloederde stationsgebied in Heerlen.” Deze spannende nationale wedstrijd wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en brengt het vakwerk van boomspecialist breed onder de aandacht.
Project met een visie
TGS – Tree Ground Solutions stuurde het project Maanplein in: een onderdeel van het Maankwartier in Heerlen. Aan dit gedurfde bouwproject ligt een eigenwijze totaalvisie van de projectontwikkelaar op maatschappelijke en stedelijke ontwikkeling ten grondslag. Bomen hebben er een essentiële rol, zo blijkt uit het juryrapport van de vakjury: “De vijf grote honingbomen (Styphnolobium japonicum) zijn ‘low-tech’ op het dak van een supermarkt geplaatst. Op hun groene grasterpen versterken ze het gewenste ‘vertrouwde’ en aangename gevoel dat de bouwstijl van het hele project oproept: door hun volwassen omvang is het alsof de in maart 2017 geplante bomen er al jaren staan.”
De vijf bomen zorgen met hun bladerdak voor comfortabele schaduw en koelte op het verharde plein en ze ‘breken’ de trek van de wind.
Low tech
De jury is er enthousiast over dat de boomplaats zonder ingewikkelde en onderhoudsgevoelige technologie is ingericht. “Het ‘simplistische’ en klimaatbestendige systeem voor regenwaterafvoer en irrigatie door capillaire werking is een duurzame en betaalbare keuze, die als voorbeeld dient voor vergelijkbare projecten in stedelijke verdichtingsgebieden,” aldus het juryrapport.
Eindoordeel
Uit drie nominaties heeft de vakjury het Maaneiland tot winnaar uitgeroepen.“Het ‘waarom’ van dit project is heel duidelijk en mag groenbeheerders en boomspecialisten in het land inspireren om bomengroen te zien als een waardevol deel van een groter geheel, met een groter doel,” stelt de jury in het eindoordeel. “Want deze vijf honingbomen dragen bij aan de fijne, veilige en luxe beleving van de openbare ruimte, een juiste impuls; iets dat decennialang heeft ontbroken in het sterk verwaarloosde en criminele stationsgebied van Heerlen. Hun maatschappelijke en visuele impact in combinatie met de uitstekende vakkundige aanleg maakt dit boomproject tot de winnaar: een in alle opzichten aansprekend Boomproject van het Jaar 2017!”
Tree Ground Sultions is trots op de prijs: “Met dit project laten we als projectteam en gemeente in het klein zien hoe bomen onlosmakelijk deel uitmaken van de gezonde toekomstbestendige stad waar extreme weersomstandigheden steeds meer aanwezig zullen zijn”.