Park Spoor Noord wint Embden Award voor stadsplanning

Park Spoor Noord in Antwerpen werd op het ISOCARP World Planning Congress in Rotterdam bekroond met de Sam van Embden Award voor stadsplanning.
Het is niet de eerste keer dat Park Spoor Noord in de prijzen valt. In 2009 kreeg het project maar liefst drie awards: de Thuis in de Stad-prijs, de Prijs Bouwheer en de UDiTE Knowledge sharing award. Daarnaast kreeg Park Spoor Noord ook drie nominaties: in 2010 voor de VRP Planningsprijs en voor ‘Publieke Ruimte – Steunpunt straten’ en in 2013 voor de RegioStars Awards in de categorie ‘Citystar – Integrated approaches to sustainable urban development’: ‘Park Spoor Noord’.
Vooral de betrokkenheid en inspraak van de buurtbewoners vielen in de smaak bij de jury van de Sam van Embden Award. De stad kon 18 hectare verwerven in ruil voor de bouwrechten voor de rest van het gebied (6 hectare). In samenspraak met de inwoners werden stadsplanners Bernardo Secchi en Paola Vigano aangesteld om deze brownfield om te bouwen tot een park.
“Het open karakter van het park benadrukt en versterkt het publieke karakter. Het gebruik van het park door verschillende mensen, draagt bij aan de uitzonderlijke kwaliteit. Park Spoor Noord is het bewijs dat creatieve interactie en coproductie tussen inwoners en andere stakeholders aan de ene kant en een kwalitatief ontwerp aan de andere kant een mooi voorbeeld vormen voor stadsontwikkeling”, stellen de juryleden.
Over ISOCARP
ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) is een congres waarbij stadsplanners uit meer dan 80 landen bij elkaar komen. Dit jaar werd de 50ste verjaardag van het congres gevierd. Hiervoor verspreiden de stadsplanners zich over twaalf verschillende Europese gaststeden die elk rond een thema werkten eigen aan de stad. In 2008 won Antwerpen de ‘ISOCARP Award for Excellence in Planning’ voor het Ruimtelijk Structuurplan met onder meer het Schipperskwartier en de omgeving van het station Antwerpen-Centraal.
Bron: cgconcept.be