Leuke prijsvraag 'onze boomwaard is goud waard'

Een buurtboomgaard is een heerlijke groene ontmoetingsplek. Daarnaast is het ook een paradijs voor tal van dieren. Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe willen de aanplant of uitbreiding van boomgaarden daarom aanmoedigen. Daarvoor schrijven ze een prijsvraag uit. Welke buurt of wijk heeft het meest verrassende, originele of het mooiste idee voor een buurtboomgaard van Noord-Nederland? Een deskundige jury beloont het beste plan met 500 euro voor het uitvoeren van dat plan.
Stads- en dorpslandbouw zijn in. In steeds meer buurten en wijken telen buurtbewoners samen groenten en fruit. Een buurtmoestuin of –boomgaard is dan ook een bijzondere verrijking van de leefomgeving. Een boomgaard nodigt uit tot gezamenlijke activiteiten: een buurtbarbecue onder de overhangende takken van de walnootboom, samen jam maken, een buurtsnoeidag of een knutselmiddag voor de kinderen.
Prijsvraag
Met de prijsvraag ´Onze boomgaard is goud waard´ kan elke buurt of wijk in Groningen, Friesland en Drenthe, een mooi ´startbedrag´ winnen voor (uitbreiding van) een eigen boomgaard. Landschapsbeheer laat deelnemers zo vrij mogelijk. Of ze nu een plan hebben het herstellen van een historische boomgaard met oude rassen of de realisatie van een ultramoderne oranjerie of voor het beschutten van de boomgaard met een bessenstruikenomheining; het belangrijkste is dat het plan de buurt op zo veel mogelijk manieren verrijkt. De deskundige jury onder leiding van professor evolutionaire ecologie Louise Vet van de Wageningen Universiteit kijkt vooral of het plan op een originele manier de buurt en de natuur verrijkt.
Deelname
Buurten die willen meedingen naar de hoofdprijs, dienen voor 1 mei van dit jaar een plan te mailen naar Landschapsbeheer Groningen. Op www.landschapsbeheergroningen.nl staat meer informatie over de voorwaarden waaraan dit plan moet voldoen. Op 1 juni maken de drie noordelijke landschapsbeheer-organisaties zes genomineerden bekend. De uitreiking van de eerste, tweede en derde prijs vindt plaats op 1 oktober 2016 tijdens de slotmanifestatie van het project Groene knopen, Rode draden in Groningen.
Groene knopen, Rode draden
De afgelopen drie jaar hebben Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe met steun van het, door het Prins Bernhard Cultuur Fonds beheerde, Helena Vrucht Fonds en samen met bewoners al zo’n 85 boomgaarden gerealiseerd. Daarnaast zijn er snoeicursussen gegeven. Het project ‘Groene knopen, Rode draden’ wil buurtbewoners bewust maken van de waarde van fruitbomen en vruchtenstruiken voor de biodiversiteit in de bewoonde omgeving.
bron: groningerkrant.nl