Contact met de natuur in steden vermindert gevoelens van eenzaamheid

Onderzoekers: “Specifieke maatregelen die het contact met de natuur verhogen, moeten worden uitgevoerd, vooral in dichtbevolkte steden.”

Een recent, internationaal onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature toont aan dat gevoelens van eenzaamheid een belangrijk probleem voor de volksgezondheid is. Eenzaamheid kan het risico op overlijden met 45% verhogen – meer dan luchtvervuiling, zwaarlijvigheid of alcoholmisbruik. Uit het onderzoek blijkt ook dat door mensen in contact te brengen met natuur de percentages snel en aanzienlijk dalen.

De studie is de eerste die nagaat hoe de omgeving eenzaamheid kan beïnvloeden. Er werd gebruik gemaakt van real-time gegevens, verzameld via een smartphone-app, in plaats van te vertrouwen op het geheugen van mensen over hoe ze zich voelden.

Uit het internationale onderzoek bleek dat gevoelens van overbevolking de eenzaamheid met gemiddeld 39% deden toenemen. Maar wanneer mensen bomen of de lucht konden zien, of vogels konden horen, daalde het gevoel van eenzaamheid met 28%. Gevoelens van sociale integratie verminderden eenzaamheid ook met 21%, en wanneer deze gevoelens samenvielen met contact met de natuur werd het gunstige effect met nog eens 18% versterkt.

De bevindingen wijzen op mogelijkheden om eenzaamheid te verminderen, zeiden de onderzoekers: “Specifieke maatregelen die het contact met de natuur verhogen, moeten worden uitgevoerd, vooral in dichtbevolkte steden.”

Het is bekend dat tijd doorbrengen in de natuur het welzijn bevordert door bijvoorbeeld een  wandeling in het bos. Natuurlijke plekken in steden zouden eenzaamheid kunnen verminderen door gevoelens van verbondenheid met een plek te versterken, of door meer gelegenheid te bieden om te socialiseren, aldus de onderzoekers.

Lees hier het hele artikel

https://www.nature.com/articles/s41598-021-03398-2