Vierkante meter tuintjes op gezonde schoolpleinen

Kinderen van twintig Nederlandse basisscholen hebben in de afgelopen weken samen met een hovenier van Branchevereniging VHG de laatste hand gelegd aan een nieuwe vogel- en vlindertuin of moestuin op het schoolplein. Dat gebeurde in het kader van de Nationale Tuinweek, met als thema ‘Tegel eruit, plant erin’. De tuin is één vierkante meter groot en wordt aangeboden door Branchevereniging VHG, vereniging Groei & Bloei en het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN).
De twintig scholen zijn de eerste scholen die zijn geselecteerd voor het project Gezonde Schoolpleinen. Tussen 2014 en 2016 realiseren in Nederland zeventig scholen een Gezond Schoolplein. Op zo’n schoolplein kunnen leerlingen leren van en over de natuur.
Hoveniers 
De scholen konden kiezen uit een educatieve groente- en fruittuin of een vogel- en vlindertuin, ontworpen door Richard de Jong van Nova Tuinen. Hoveniers van Branchevereniging VHG zorgden samen met de leerlingen voor de aanleg en schenken materialen en planten.
Lespakket
De vrijwilligers van Groei & Bloei geven bij een aantal scholen uitleg over het onderhoud en beheer van de tuin. IVN zorgt voor een bijpassend lespakket met docentenhandleiding, zodat de tuin gelijk als ‘buitenlokaal’ gebruikt kan worden.
Groene initiatieven
De Nationale Tuinweek vond plaats van 14 tot en met 21 juni. Het is een initiatief van tuinvereniging Groei & Bloei en werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Doel is om actief tuinieren met bloemen en planten in Nederland en Vlaanderen te bevorderen. In beide landen staan tijdens de tuinweek tal van  ‘groene’ initiatieven op het programma: van plantenmarkten en tuinenfietstochten tot natuur-educatiewandelingen, workshops, lezingen en rondleidingen door (moes)tuinen en parken.
 
Bron: VHG