Landelijke taxus inzamelingactie tegen kanker

Onder het motto ‘Vergroot de hoop, verklein de kanker’ vindt van 15 juni tot en met 31 augustus de nationale inzamelactie taxussnoeisel plaats. Op diverse punten in Nederland kan dan taxussnoeisel worden ingeleverd. Dit snoeisel bevat een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt.
De Taxus baccata is een boom die in Nederland heel veel voorkomt. Bijna elke tuin heeft er wel één of meer, aangeplant als sierboom of als heg. De boom kan tot 15 meter hoog worden en heeft brede, naaldachtige blaadjes in een diep donkergroene kleur. De boom wordt veel toegepast als dichte heg in particuliere tuinen maar ook in parken, op begraafplaatsen enz. De heggen worden doorgaans in strakke lijnen gesnoeid.
Voor de productie van medicijnen voor één chemotherapie sessie is ongeveer één kubieke meter jonge twijgjes nodig. Uit de naalden wordt de stof Baccatine 3 gehaald en farmaceuten zetten deze stof via een chemisch procedure om in de stof Docetaxel, die de deling van kankercellen remt.
Taxussnoeisel kan worden ingezameld van juni tot ongeveer september. Het snoeisel moet zo snel mogelijk nadat het is gesnoeid worden verwerkt, om er zo voor te zorgen dat de werkzame stoffen behouden blijven. Dertig meter heg levert één kubieke meter jong snoeisel op, goed voor ongeveer 18 gram Baccatine. Dat is genoeg voor één chemotherapie sessie. Er is dus heel wat snoeiafval nodig. Daarbij gaat het om jonge takjes, alleen het éénjarige snoeisel bevat Baccatine 3. Het arbeidsintensieve traject voor de winning van Baccatine 3 is één van de redenen waarom chemotherapie zo kostbaar is.
Vergroot de hoop
De inzamelingsactie is een initiatief van stichting Vergroot de Hoop. De stichting heeft in de afgelopen jaren een efficiënte inzamelingsinfrastructuur opgebouwd en weet het snoeiafval succesvol te vermarkten. Op deze manier werd in de voorgaande jaren al meer dan 2 miljoen euro uitgekeerd aan tientallen projecten.
Dit jaar heeft ook branchevereniging VHG zich weer verbonden aan de actie. De VHG is met meer dan 1100 leden de grootste vereniging van hoveniers, groenvoorzieners, boomspecialisten, dak- en gevelbegroeners en interieurbeplanters in Nederland. Hierdoor zijn zij een welkome aanvulling op de actie. Onder het motto ´Hoveniers snoeien voor leven´wil de VHG zoveel mogelijk leden van de VHG betrekken bij het in de zomermaanden snoeien van taxussen.
Alle hoveniers en particulieren kunnen meedoen. Bent u inzetbaar voor snoeiwerk bij particulieren of op begraafplaatsen? Wilt u snoeisel doneren of kunt u fungeren als inzamelplaats voor snoeisel in uw gemeente? Dat kan via http://www.vhg.org/actueel-agenda/taxussnoeisel-inzamelactie