Buitenmensen blijven te veel binnen

De meeste Nederlanders willen graag meer buiten zijn omdat het gezond is of om er tot rust te komen. Iets meer dan de helft noemt zichzelf een buitenmens. Maar in de wintermaanden blijven veel mensen toch binnen.
Maar liefst 67% van de Nederlanders wil graag meer buiten zijn. En 92% van de Nederlanders denkt dat het gezond is om buiten te zijn. Toch doen veel Nederlanders dat niet. Ze blijven veel binnen, vooral in de winter. 70% blijft in de wintermaanden wel eens de hele dag binnen, terwijl bijna niemand dat een fijn idee vindt. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer met Bever uitvoerden onder 1069 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De onderzoekers wilden weten hoe mensen denken over naar buiten gaan. Hoe vaak gaan ze naar buiten in de wintermaanden? En welke belemmering ervaren ze?
Buitenmens
Er zijn buitenmensen en binnenmensen. Buitenmensen worden geassocieerd met vrijetijdsbestedingen als wandelen, fietsen en kamperen. Binnenmensen worden geassocieerd met binnenactiviteiten zoals lezen, tv kijken, gamen, koken en knutselen, maar ook met bank(hangen), saai, lui, slapen, zitten en passief zijn. Er zijn net iets meer buitenmensen dan binnenmensen. Het rapport ‘Zijn Nederlanders buitenmensen?’ meldt dat iets meer dan de helft van de Nederlanders (51%) zichzelf een buitenmens noemt. Mensen ouder dan 45 jaar noemen zichzelf iets vaker een buitenmens. Die komen inderdaad ook meer buiten.
Mensen komen buiten om er te bewegen, om te genieten van de natuur of tot rust te komen, want daar is frisse lucht. Het is ook bewezen dat buiten zijn is goed voor de gezondheid vanwege blootstelling aan daglicht. Wandelen, fietsen en tuinieren zijn de meest genoemde activiteiten die mensen buiten ondernemen.
Wintermaanden
In de wintermaanden komen mensen niet veel buiten. Ruim de helft geeft aan in de wintermaand 89% van de tijd of meer binnen te zijn. Een kwart van de Nederlanders is in de winter minstens 1 keer per week de hele dag binnen. Ongeveer de helft was afgelopen winter liever meer buiten geweest. Toch deden ze dat niet omdat het weer te slecht is of omdat ze geen tijd hadden. ‘Te lui’, ‘Geen idee over wat te doen buiten’, ‘Geen gezelschap’ en ‘Gezondheid’ zijn andere veelgenoemde redenen waarom Nederlanders minder buiten komen dan ze zouden willen. Maar mensen met een hond komen wel vaker buiten. Slechts 25% van de mensen zonder hond gaat elke dag naar buiten, tegenover 50% van de mensen met een hond in de huishouding.
Ook kinderen zouden meer buiten moeten komen, vindt ongeveer drie kwart van de Nederlanders. Iets meer dan de helft vindt het daarom een goed idee dat scholen een deel van hun lessen buiten laten plaatsvinden. Het project Gezonde Schoolpleinen organiseerde mede hierom op 12 april 2016 de eerste buitenlesdag.
Bron: groenkennisnet.nl