Woonwijken hittebestendig maken door middel van groen

Een viertal wijken in ons land wordt hittebestendig ingericht. De gemeenten Breda, Tilburg, Deventer en Tynaarlo hebben ieder een groot wijkplan aangemeld bij ingenieursbureau Oranjewoud voor een landelijke klimaatpilot. Doel van deze pilot is om bij wijze van proef complete woonwijken bestand te maken tegen hittegolven door middel van groen.

Door de klimaatverandering zal ons land vaker te maken krijgen met opeenvolgende hete dagen met een relatief hoge luchtvochtigheid. Wanneer het ’s nachts onvoldoende afkoelt, kan in de bebouwde omgeving het zogeheten Urban Heat Island-effect gaan optreden. De wijk bouwt een steeds hogere constante temperatuur op doordat woningen, daken en bestrating overdag een grote hoeveelheid warmte absorberen die zij ’s nachts onvoldoende afstaan.

Groene verkoeling
In een stedelijk gebied kan het wel tot 15 ºC warmer kan worden dan in het omliggende landschap. Straat- en dakbedekking kan op hete dagen tot circa 50 ºC warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Om ervoor te zorgen dat woonwijken overdag minder snel opwarmen, kan er met behulp van specifieke groenstructuren voor meer verkoeling in de wijk worden gezorgd. Met 10% meer groen wordt het al gauw 4 ºC koeler. Daarbij zijn van belang het sortiment, mate van schaduwwerking en verdamping alsmede bestendigheid tegen zowel extreme droogte als extreme neerslaghoeveelheden van de groenpartijen.

Bron:
Ingenieursbureau Oranjewoud

Afbeelding:
Ingenieursbureau Oranjewoud