Winterswijk organiseert plantdag in door boktor getroffen gebied

Afgelopen zaterdag organiseerde de gemeente Winterswijk een plantdag in het gebied dat deze zomer werd getroffen door de Aziatische boktor. De plantdag begon met het uitleveren van de beplanting aan de getroffen bewoners. Daarna konden zij het nieuwe plantgoed in hun tuin zetten. Medewerkers van de gemeente en ROVA waren daarbij aanwezig om de bewoners een handje te helpen.

Wethouder Rik Gommers plantte samen met mevrouw Petra Bouwhuis een nieuwe boom op de plek aan de Beuzenes waar mevrouw Bouwhuis de Aziatische boktor op 9 juli ontdekte. Dankzij haar oplettendheid kon de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) snel ingrijpen om te voorkomen dat de boktor zich verder zou verspreiden in Winterswijk. De Aziatische boktor kan aanzienlijke schade aanrichten aan loofbomen en struiken.

Rooien
Op last van de NVWA werden in een straal van 100 meter rond de aangetaste boom alle waardplanten in het openbaar gebied en in particuliere tuinen gerooid. Bij zo’n 50 bewoners zijn bomen en struiken uit de tuin verwijderd.

Schadeloos stellen
Voormalig staatssecretaris Henk Bleker en de gemeente Winterswijk spraken van de zomer af dat de getroffen bewoners schadeloos zouden worden gesteld. De kosten van de plantdag worden gedeeld door het ministerie van Economische Zaken en de gemeente. In oktober heeft de gemeente geïnventariseerd welke beplanting de bewoners willen ontvangen ter compensatie van de gerooide beplanting. Het plantgoed wordt tegen kostprijs geleverd door drie lokale kwekerijen: boomkwekerij Rendering BV uit Aalten, Laanboomkwekerij Geurkink uit Winterswijk en kwekerij Alex Geurkink uit Winterswijk-Corle.

Inspecties
De komende vier jaar houdt de NVWA jaarlijks inspecties in het betrokken gebied om er zeker van te zijn dat de Aziatische boktor weg is. Ook gelden er in die periode beperkende maatregelen voor de afvoer van snoeihout. Bewoners die binnen de 500-metercirkel wonen mogen de komende vier jaar geen snoeihout dikker dan 2,5 cm in de groene container deponeren of zelf afvoeren. ROVA haalt de zakken met snoeihout één keer per maand bij de bewoners op in speciaal afsluitbare zakken.

Bron:
Gemeente Winterswijk