Wie heeft de Milieuvriendelijkstetuin van 2011 in Rotterdam?

Net als vorig jaar start het Rotterdams Milieucentrum weer met de tuinenwedstrijd waarin milieuvriendelijkheid en duurzaamheid voorop staat. Via de website www.milieuvriendelijkstetuin.nl kunnen mensen met een voor- of achtertuin of een volkstuin deelnemen aan de competitie. Na het invullen van de tuinenmeetlat krijgen deelnemers punten. De tuinen met het hoogst aantal punten krijgen dan bezoek van de tuinenjury.

In plaats van gras, struiken en bomen komen er steeds meer stenen en tegels in tuinen. Dit is niet goed voor het milieu want minder groen betekent minder vogels, vlinders en insecten en het water kan de grond niet meer in. Te veel steen betekent dus dat er problemen ontstaan met de afwatering in de hele stad.

Steeds warmer
Het wordt ook steeds warmer in de stad. Steden warmen sowieso sneller op dan minder dicht bebouwde gebieden. 
 
Steen neemt veel hitte op. Bebouwing zorgt er ook voor dat het moeilijker wordt om de warmte kwijt te raken. Zo ontstaat wat ook wel het Urban Heat Island-effect of ‘warmte eilanden’ wordt genoemd (een plek dus waar de warmte blijft hangen).

Meer groene tuinen
Om te voorkomen dat Rotterdam steeds warmer wordt en minder groen mogen er wat het Rotterdams Milieucentrum betreft meer milieuvriendelijke tuinen komen in de havenstad. Het doel van de prijsvraag is volgens het Rotterdams Milieucentrum Rotterdammers te prikkelen meer groen, gras, bomen en struiken in hun tuinen te planten en voor de gemeente geldt ook dat zij meer groen in de wijken mogen aanleggen, zoals groene daken en groene gevels.

In december vindt de prijsuitreiking van de tuinenbokaal 2011 plaats.

Vul de meetlat in » (er zijn twee categorieën : ‘gewone’ tuinen en volkstuinen).

Bron:
Rotterdams Milieucentrum