De Hogeschool van Amsterdam en de Knowledge Mile openden donderdagmiddag officieel het ‘Daklab’, een groen dak op HvA-locatie Benno Premselahuis aan het Rhijnspoorplein. In deze daktuin wordt ‘rooffood’ verbouwd en zijn sensoren aangebracht om onder andere zonlicht, temperatuur en bodemvochtigheid te meten. Studenten en vmbo-leerlingen gaan er daarnaast onderzoek doen naar planten.
Groene daken en Amsterdam
Groene daken zijn hard nodig om Amsterdam klimaatbestendig te maken. De stenen stad is niet uitgerust op de hittestress en hoosbuien, die het gevolg zijn van klimaatverandering. Een groen dak zorgt voor verkoeling, werkt als ‘waterbuffer’ en draagt bij aan de biodiversiteit. Daarnaast neemt het (fijn)stofdeeltjes en CO2 op.
Buitenplek voor iedereen
Aan de Wibautstraat werd donderdag zo’n groen dak officieel geopend: het Daklab, op de vierde verdieping van onderwijslocatie Benno Premselahuis. ‘Meestal zijn groene daken niet toegankelijk, waardoor bewoners er niet eens vanaf weten,’ legt projectmanager Maarten Terpstra uit van de HvA en het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN). ‘Dit Daklab wordt juist een buitenplek voor iedereen die wil experimenteren met groenvoorziening en innovaties voor daken.’
Thee en data oogsten
Op het Daklab ligt het CO2-opnemende mineraal olivijn, dat eruitziet als groen zand en door de aarde gemengd zit. Als ‘rooffood’ worden nu drie soorten munt verbouwd, die door de medewerkers en studenten in het gebouw wordt gebruikt voor muntthee. Komend studiejaar gaan studenten van de lerarenopleiding Biologie samen met vmbo-leerlingen onderzoek doen naar plantjes. Studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) zijn ook betrokken bij het Daklab met een project om de bijenpopulatie te beschermen. Groene daken trekken namelijk bijen en vlinders aan.
Daklab
‘Naast thee oogsten we ook data’, zegt Maarten Terpstra. Studenten van de minor Intelligent Environments hebben op het Daklab sensoren aangebracht die zonneschijn, temperatuur en de grondvochtigheid registreren. Ook worden beelden van het dak vastgelegd. Zo kunnen de studenten onder andere het verschil in temperatuur meten tussen het begroeide en onbegroeid dak. Bij hitte kan de temperatuur van een plat dak wel oplopen tot 70 graden, bij een begroeid dak blijft de temperatuur naar verwachting rond de 37 graden. Lector Jeroen Kluck van de HvA doet onderzoek naar hittestress en is daarom ook betrokken bij het Daklab.
Amsterdam Rainproof werkt mee
Amsterdam Rainproof is partner van het Daklab. Groenvoorziening is namelijk essentieel voor afwatering in de stad, en zorgt ervoor dat het riool niet overloopt. Aangezien 40 procent van het Amsterdamse oppervlak dak is, is dit bij uitstek de plek om Amsterdam regenbestendig te maken.
Samenwerking en realisatie
Het Daklab is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, Rainproof en de Knowledge Mile. De realisatie is in samenwerking met DakDokters, Grown Down Town en greenSand. Bij de opening van het Daklab op donderdagmiddag werden de aanwezigen getrakteerd op het een experiment met regenwater door MediaLAB-studenten, namelijk het met regenwater gebrouwen bier Hemels Water.
bron: duurzaam-actueel.nl