Wandeling langs monumentale bomen op Haarlemse begraafplaats

Op zondag 11 november organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een wandeling ´Monumentale bomen’ op de algemene begraafplaats aan de Kleverlaan in Haarlem-Noord. Tijdens deze natuurwandeling wordt gekeken hoe monumentale bomen zich voorbereiden op de winter.

Deze begraafplaats is niet alleen een van de oudste van Nederland maar is ook landschappelijk gezien buitengewoon interessant. De bekende Haarlemse landschapsarchitect Zocher ontwierp in 1828 deze begraafplaats op de plek van de hofstede Akendam. Het is een romantisch en sfeervol gebied. Aangelegd in de Engelse landschapsstijl met zijn slingerende paden, waterpartijen, glooiingen, romantische doorkijkjes en afwisseling in beplanting.

Groen van grote rijkdom
De natuur op zulke oude begraafplaatsen is dankzij een aaneenschakeling van groen van grote rijkdom. Naast de in het oog springende bomen komen er hier ook vele soorten kruiden en op steen groeiende korstmossen voor.

Bomenbestand
Bomen die hier voorkomen zijn onder andere  water- en moerascipres, ruim honderd jaar oude beuken, een oude taxus of venijnboom, een atlasceder en de Japanse notenboom. Verder nog de moseik met zijn langgerekte bladeren en de monumentale tienarmige witte esdoorn van ongeveer honderd jaar oud met zijn rijzige gestalte.

Duur: 2 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.
Locatie/vertrekpunt: Vertrek 11.00 uur bij de ingang Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan.

Bron:
IVN Zuid-Kennemerland