Utrecht stelt extra geld beschikbaar voor meer dak- en gevelgroen

De gemeente Utrecht stelt extra geld beschikbaar om Utrechters te stimuleren om groene daken aan te leggen of gevelgroen aan te brengen. Dat schrijft wethouder Mirjam de Rijk van Duurzaamheid in een brief aan de gemeenteraad.

Mochten Utrechters tot nu toe slechts anderhalve tegel van de stoep langs de gevel van hun huis weghalen voor wat struikjes of bloemen, nu stelt De Rijk € 150.000 extra beschikbaar om ‘grootschaliger vormen van gevelgroen’ tegen de muren van huizen aan te brengen. Daarnaast mogen naast particuliere woningbezitters voortaan ook woningcorporaties, scholen en verenigingen van eigenaren gebruik maken van de subsidieregeling voor groene daken en gevelgroen.

350 ha dak beschikbaar voor vergroening
In totaal is er in Utrecht naar schatting zo’n 350 hectare plat dak beschikbaar om er groene daken van te maken. Het beschikbaar oppervlakte voor gevelgroen is nog groter. De Rijk wil met het extra subsidiegeld zo’n 6.000 vierkante meter groen dak in Utrecht realiseren. Ook is er € 50.000 beschikbaar voor een zogeheten ‘icoonproject’ van dak- of gevelgroen in het Stationsgebied.

Groen heeft positieve invloed op woon- en werkomgeving
Wethouder De Rijk stimuleert groene daken en gevelgroen omdat hierdoor de luchtkwaliteit verbetert, de geluidsoverlast wordt gereduceerd, het leidt tot energiebesparing en het ook nog eens de woonomgeving mooier maakt.

Bron:
deStadUtrecht.nl——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.