Urk opent natuurspeelbos

De opening van natuurspeelbos Urk, die onlangs plaatsvond, werd verricht door gedeputeerde Jan-Nico Appelman en wethouder Geert Post. De kinderen die betrokken waren bij het ontwerp mochten als eerste het speelbos ontdekken. Het natuurspeelbos is bedoeld om kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar spelenderwijs met de natuur in aanraking te laten komen. Kinderen kunnen er hutten bouwen, aan lianen slingeren, door het water spetteren en in bomen klimmen.

Urk opent natuurspeelplaatsKinderen hebben steeds minder ervaringen met de natuurlijke wereld. TV, computergames en social media bepalen een steeds groter deel de vrije tijd van de kinderen. De activiteiten die kinderen buiten doen zijn vooral gedisciplineerd: sportclubs, muziekles, naschoolse opvang en laten weinig tot geen ruimte om vrij te bewegen in de natuurlijke omgeving. Afgezet tegen de toenemende verstedelijking is het logisch dat het voor kinderen een echte uitdaging is om de speel- en verbeeldingswaarde van natuur te (her)ontdekken.

Realisatie
Dit was voor initiatiefnemer Flevo-landschap de reden om een natuurspeelbos te ontwikkelen.
De realisatie van het natuurspeelbos is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-landschap. De financiering werd mogelijk gemaakt door verschillende organisaties, zoals een bijdrage uit de Europese subsidie en de provincie Flevoland. Daarnaast droegen de gemeente Urk, Waterschap Zuiderzeeland en de Nationale Postcode Loterij een financiële bijdrage.