Tweede Kamerlid opent groene speelplek 'Modder aan je Broek' in Arnhem

De natuurspeelplek `Modder aan je Broek’ in de nieuwe wijk Schuytgraaf in Arnhem wordt vrijdag 30 november geopend. Kinderen planten samen met Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren, bomen als openingshandeling.

Onder de noemer `Modder aan je broek’ werkt Landschapsbeheer Nederland aan de ontwikkeling van zes natuurspeelplaatsen in Nederland. De speelplek in Schuytgraaf is de laatste die geopend wordt. Esther Ouwehand opent samen met vertegenwoordigers van lokale betrokken organisaties en Arjan Vriend, directeur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de natuurspeelplek door vijf iepen te planten. Naast het officiële gedeelte zijn alle kinderen en ouders uit de omgeving uitgenodigd om te komen helpen bij het planten van hazelnoten.

Buiten spelen is erg gezond
Een natuurlijke speelplek in de woonwijk biedt kinderen de kans om dichtbij huis en school buiten te spelen. Boompje klimmen, vlotje varen, bloemen plukken, verstoppertje spelen in de struiken en vies worden. Uit onderzoek blijkt dat buiten spelen erg gezond is voor kinderen. In het project `Modder aan je Broek’ van Landschapsbeheer Nederland hebben buurtbewoners samen met hun kinderen natuurlijke speelplekken bedacht en aangelegd. In totaal zijn zes speelplekken aangelegd: de Spettertuin in Lelystad (Landschapsbeheer Flevoland), De Wielenpolle in Leeuwarden (Landschapsbeheer Friesland), Park Tjuchem in Slochteren (Landschapsbeheer Groningen), Stroinksbos in Enschede (Landschap Overijssel), Speelhof Hoogerzael in Middelburg (Landschapsbeheer Zeeland) en de laatste in de wijk de Schuytgraaf in Arnhem (Landschapsbeheer Gelderland).

Participatie met omgeving
De kern van ‘Modder aan je Broek’ is de participatie van de omgeving van de locatie waar de natuurspeelplaats komt. Samen met alle betrokken organisaties, zoals bijvoorbeeld een wijkvereniging, kinderopvang, scholen, horeca, woningbouwvereniging en lokale media, betrekken de provinciale organisaties Landschapsbeheer kinderen en volwassenen bij het ontwerp en de realisatie. Het landschap en de wensen van de kinderen zijn hierbij uitgangspunt. Na afronding van de aanleg dragen de ouders en kinderen ook zorg over de speelplaats, met ondersteuning van de provinciale organisatie Landschapsbeheer en vaak ook de gemeente.

Natuurlijke speelplek in wijk de Schuytgraaf
De nieuwe natuurspeelplek is gerealiseerd in de wijk de Schuytgraaf, nabij de Buitenplaats, een verbouwde multifunctionele boerderij waarin onder andere een atelier, een kaarsenmakerij en een lunchcafe zijn gevestigd. Ouders en kinderen werden betrokken door het organiseren van een goed bezochte high tea in het voorjaar. Tijdens de high tea mocht iedereen ideeen aandragen. Deze ideeen zijn verwerkt in een ontwerp. Na het ontwerpen volgde deze zomer en herfst de aanleg en ook daarbij hebben kinderen en ouders een belangrijke rol gespeeld. Samen met twee hoveniers is gewerkt aan de aanleg van heuvels, vlonders, een vijver en andere ‘groene’ speelonderdelen.

Boekje Modder aan je Broek
In het boekje `Modder aan je broek’ staan de ervaringen beschreven bij de aanleg van de 6 natuurlijke speelplekken die in het project `Modder aan je Broek’ tot stand zijn gekomen. Op 30 november wordt dit boekje ook overhandigd aan Esther Ouwehand en andere aanwezigen. Het boekje is te downloaden op de website van Landschapsbeheer Nederland »