Tuinen eenmalig open tijdens Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen wordt eigenaren van gebouwen, maar ook tuinen of landgoederen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, om eenmalige openstelling gevraagd. ‘De Smaak van de 19e eeuw’ is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen, op 11 en 12 september.

Een groot deel van onze monumentale bomen stamt uit die periode. Niet alleen de ouderdom van de bomen maakt ze bijzonder, vaak maken ze deel uit van een tuin- of parkaanleg die typerend is voor deze periode. De Bomenstichting draag dit jaar bij aan de Open Monumentendagen.

De 19e eeuw is de eeuw waarin de Engelse landschapsstijl in tuin- en parkaanleg enorm populair werd. Onder meer de Zochers, Springer en Roodbaard werden er gevestigde namen mee. Deze stijl kenmerkte zich niet alleen door een natuurlijke uitstraling van het ontwerp, maar ook door veel gebruik te maken van bomen, zowel solitair als in groepjes.

 

 

Boomboeketten
Ook het aanplanten van zogenaamde boomboeketten, meerdere bomen in één plantgat of dicht bij elkaar geplant, is een kenmerk van die tijd. We kunnen nu nog volop genieten van die aanleg. Veel bekende stadsparken die zijn ontwikkeld op voormalige vestingwallen, dateren uit deze periode. Dat geldt ook voor veel landgoederen.

Eenmalige openstelling tuinen
Op de website van Open Monumentendagen kunt u naar de opengestelde monumenten, tuinen of landgoederen in uw omgeving zoeken. Daarnaast zijn er in vele openbare gebouwen en parken extra activiteiten in het kader van het thema ‘de smaak van de 19e eeuw’. De Bomenstichting zal voor een bomenactiviteit (rondleiding,lezing etc. ) zorgen in:

  • Lingewaard
  • Neede
  • Nuenen
  • Utrecht

(situatie 26 juli’10)

Contactpersonen die de Bomenstichting op de Open Monumentendagen willen vertegenwoordigen in andere dan bovengenoemde gemeenten kunnen zich nog tot week 36 aanmelden (uiterlijk do. 26 aug.). De Bomenstichting stuurt u dan een promotiepakket met Bomennieuws, folders en een vlag. Overleg tijdig over speciale wensen, bijvoorbeeld een uitdraai van het monumentale bomenregister voor de beoogde locatie.

De infobrochure met voorbeelden van tuinen en parken ‘naar 19e eeuwse smaak’ (begin dit jaar onder onze contactpersonen verspreid) is hier te downloaden »Bron:
Bomenstichting