Tiel investeert in groene daken voor een beter stadsklimaat

De nieuwe subsidieregeling voor de aanleg van een groendak past in het streven van de gemeente Tiel om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan en te werken aan een duurzame en klimaatneutrale stad.

Vanaf december gaat een specialist in dakbegroening, de firma Van de Bijl en Heijerman, op pad om bedrijven en organisaties te benaderen. Deze deskundige bekijkt samen met het bedrijf of de organisatie, of het mogelijk is om dakbegroening toe te passen en komt met een voorstel. De gemeente Tiel draagt voor een groot deel bij in de kosten.

Beter stadsklimaat
Groene daken dragen bij aan een beter stadsklimaat. Groene daken nemen stofdeeltjes op uit de lucht en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Groene daken vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Een groen dak isoleert het pand eronder. Daardoor blijft het vooral in de zomer koeler in het pand. Ook stralen groene daken bij hogere temperaturen minder warmte uit waardoor het ook een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur.

Onderhoudskosten zijn lager
Groene daken hebben ook voordelen voor de eigenaar van het pand. Het dak gaat 1,5 tot 2 keer zo lang mee dan een gewoon dak waardoor de onderhoudskosten

lager zijn. Ook bespaart een groen dak energie omdat het pand vooral in de zomer minder gekoeld hoeft te worden.

Bron:
Gemeente Tiel

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.