Thema Open Monumentendag 2012: Groen van Toen

Het thema van de Open Monumentendag is Groen van Toen. Bezoekers kunnen dit jaar ontdekken hoe de natuur in Nederland door de eeuwen heen door mensenhanden is bewerkt.

Natuurlijk weten we dat tuinen en parken zijn ontworpen en aangelegd, maar in Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt; van wilde duinenrijen en zandvlaktes tot monumentale beukenbossen. Ons land is ontbost, ontveend, beploegd en bezaaid, bebouwd of juist weer herbebost. Zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen of alleen maar om het uitzicht mooier te maken. Ons landschap is kortom een belangrijk onderdeel van ons culturele erfgoed.

Naar buiten
Daarom gaan we dit jaar met Open Monumentendag niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten: de paden op, de lanen in. U kunt dit jaar buitenplaatsen, landgoederen, parken en plantsoenen bezoeken, maar ook een protserig prieeltje, een kleine kruidentuin, een boerenerf of een van de vele verdedigingswerken.

Jaar van de Historische Buitenplaats
Aanleiding om dit jaar voor Groen van Toen te kiezen, is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendag zal, naast alle aandacht voor de groene monumenten, ook de relatie tussen groen en de gebouwde monumenten centraal staan. Welke rol speelde – en speelt nog steeds – een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Een thema waarmee zowel het Toen als het Groen centraal kunnen stellen.

Meer informatie
Datum: zaterdag 8 en zondag 9 september
Download hier de Groen van Toen_flyer »
Website Open monumentendag »