Subsidies voor groene daken slecht benut

Hoewel steeds meer gemeenten de aanleg van groene daken subsidiëren, neemt het oppervlakte aan groene daken slechts beperkt toe. Het aantal aanvragen voor dakgroensubsidie valt in de meeste gemeenten tegen, budgetten gaan niet op. Dat blijkt uit een belronde langs tien gemeenten in opdracht van branchevereniging VHG.

Gemeenten die wel veel groene daken realiseerden zijn Groningen en Rotterdam. Groningen heeft tot dusver aan 95 projecten subsidie toegekend en Rotterdam aan 53. De Maasstad verwacht eind 2010 haar doelstelling van 35.000m2 groen dak te verwezenlijken. Het aantal aangelegde groene daken in Delft, Utrecht, Nijmegen, Apeldoorn, Nieuwegein en Leeuwarden is beperkt. 

Opvallend is dat de gemeenten met de meeste gerealiseerde projecten veel groene daken aanleggen bij bedrijven. Het gaat dan vaak om grote oppervlakten. Particulieren hebben veel kleinere daken ter beschikking, die kleinere oppervlakten zijn bovendien vaak duurder in aanleg. Volgens de VHG zouden gemeenten zich meer moeten richten op de zakelijke markt als doelgroep voor subsidies om daarmee grotere oppervlakten te realiseren.

Lees het complete bericht op de site van branchevereniging VHG.
Lees ook: Utrecht verlengt subsidietermijn groene daken.

Bron: VHG