Stationsplein Utrecht moet duurzaamste Europese plein worden

Het Stationsplein Oost, dat de nieuwe verbinding wordt tussen de vernieuwde stationshal en Hoog Catharijne in Utrecht, moet het meest duurzame plein van Europa worden. Op het plein, dat op dezelfde hoogte als de huidige traverse komt te liggen, en de ruimte er omheen moeten groen, water en zonne-energie een grote rol gaan spelen.

Wat dat concreet inhoudt, dat wordt aan de ontwerpers van het plein overgelaten. Te denken valt onder meer aan het gebruik van duurzaam materiaal, gevelgroen, energiebesparing en -opwekking (bijvoorbeeld met zonnecellen) en systemen voor de opvang en hergebruik van water.

Ontwerp
Inmiddels heeft de gemeente na een aanbestedingsprocedure het ontwerp voor het plein gegund aan een combinatie van bureaus, voor de kenners Ector Hoogstad Architecten, Sant & Co en Royal Haskoning. Zij gaan eerst een voorlopig en vervolgens een definitief ontwerp maken.

Belangrijkste schakel
Het Stationsplein Oost en de Nieuwe Stationsstraat worden de belangrijkste schakel in het grootste OV-knooppunt van Nederland. Het gebied vormt vanaf Utrecht Centraal de entree tot de binnenstad en Hoog Catharijne. Boven het plein komt een transparant dak, eronder de grootste fietsenstalling van Nederland (en waarschijnlijk ver daarbuiten) met ruimte voor zo’n 12.500 fietsen.

Planning
De planning: start bouw in 2013 en oplevering in 2016. Het voorlopig ontwerp is eind dit jaar klaar.

Bron:
DNU

——————————————————————————-

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.