Start aanleg tuinen Rijksmuseum

In navolging van de gebouwen van het Rijksmuseum is er onlangs ook gestart met de aanleg van de tuin van het vernieuwde museum. De oude formele tuin wordt op basis van het oorspronkelijke plan omgetoverd in een groene buitenzaal van wereldklasse. De nieuwe tuin is ontworpen met het gedachtegoed van Cuypers naar de wensen van deze tijd.

De aanleg zal eind februari 2013 worden voltooid. 13 april 2013 wordt het vernieuwde Rijksmuseum geopend en vanaf 14 april zijn tuin en museum te bewonderen voor publiek.

Een groene buitenzaal van wereldklasse
De tuin kent een monumentale basis aangevuld met een eigentijds beplantingsplan. Het ontwerp zorgt ervoor dat gebouw en tuin een eenheid vormen. Met wisselende beeldententoonstellingen en een groeiende collectie bijzondere planten ontstaat een levendige openbare buitenzaal voor zowel bezoekers als bewoners van de stad Amsterdam. Door de tuin te gebruiken als expositieruimte ontstaat een unieke verbinding waarin kunst en natuur elkaar ontmoeten. Een bijzonder rustpunt midden in een drukke wereldstad.

Complexe uitdaging
Met in totaal 15.000 m2 aan te leggen tuin, een hypermodern beregeningssysteem, 126 nieuw aan te planten bomen, 2 volledig geautomatiseerde vijvers, 2500 m2 daktuin, 150.000 bloembollen en 4500 m2 plantvakken, binnen een tijdsbestek van zes maanden, midden in een wereldstad Amsterdam vormt dit project een absolute uitdaging.