Start aanleg eerste grote waterplein in Rotterdam

De officiële start van het eerste multifunctionele waterplein ter wereld, op het Benthemplein in Rotterdam-Noord, vond onlangs plaats. “Het Benthemplein wordt omgevormd tot een kleurrijk plein met veel ruimte voor urban activiteiten, groen en water.”
Naast een verdiepte zitplek, krijgt het plein een skatebassin en een verdiept sportveld. Tijdens extremere regenbuien zorgen deze bovengrondse bassins dat de straten niet overstromen. De aanleg van dit bovengrondse waterplein midden in Rotterdam is een wereldprimeur.
Heftige regenbuien
Hoogheemraad Chris van der Velden (Schieland en de Krimpenerwaard): “Het klimaat verandert en dat betekent onder andere dat we steeds heftiger regenbuien zien. Zo heftig, dat het riool het vele water niet tegelijk kan verwerken.” Zonder maatregelen betekent dat veel wateroverlast, vooral in steden met veel gebouwen en bestrating.
8.500 badkuipen vol
Door de vele bestrating in de stad kan het water vaak een kant op: naar het riool. “In Rotterdam hebben wij een innovatief concept ontwikkeld waarmee we maar liefst 1.700 kubieke meter water kunnen vasthouden.” Dat zijn 8.500 badkuipen vol water. Daardoor houden de bewoners van de Agniesebuurt de voeten makkelijker droog en beschikken zij over een prachtig plein. Het concept waterplein is een Rotterdamse oplossing en is bedacht door stedenbouwkundige Florian Boer van DE URBANISTEN en architect Marco Vermeulen.
Multifunctioneel plein
Het Benthemplein was een nogal vlak, onaantrekkelijk plein ingeklemd tussen schoolgebouwen en woningen. Portefeuillehouder Nils Berndsen (deelgemeente Noord): “De studenten van het Zadkine hebben ons gevraagd of het plein misschien aantrekkelijker kon worden. We hebben echt de tijd genomen om met bewoners en andere gebruikers van het plein te kijken waar zij nou behoefte aan hadden.” Dat leverde een ontwerp op waarin ruimte is om te ontspannen en te spelen, met een verdiept zitgedeelte, een skatebassin en een sportveld. “Het plein krijgt nu echt een eigen gezicht, waarmee we iedereen een groot plezier zullen doen.”
Economisch sterk
Steeds meer steden zijn zich ervan bewust dat er andere mogelijkheden zijn om wateroverlast in dicht stedelijk gebied op te lossen. Wethouder Alexandra van Huffelen (duurzaam, binnenstad en buitenruimte): “Het Rotterdamse Benthemplein is het eerste grootschalige waterplein van de wereld: een innovatieve Rotterdamse oplossing voor tijdelijke wateroverlast in stedelijk gebied en daarmee een inspirerend voorbeeld voor andere steden. Het Benthemplein wordt omgevormd tot een kleurrijk plein met veel ruimte voor urban activiteiten, groen en water. Zo dragen ook waterpleinen bij aan een groen, gezond, klimaatbestendig, aantrekkelijk en economisch sterk Rotterdam.”
Bekijk de animatie
Oplevering van het plein wordt verwacht rond september 2013.
Bron:
Rotterdam Climate Initiative (RCI)