Sport- en spelesplanade in vernieuwd Bijlmerpark geopend

De sport- en spelesplanade in het vernieuwde Bijlmerpark is onlangs geopend. Deze omvangrijke speeltuin voor alle leeftijden is ontworpen door landschapsarchitect Marie-Laure Hoedemakers in samenwerking met  Carve. Deze sculpturale speeltuin bestaat uit een speelstrip met een multifunctioneel bouwwerk als startpunt, een skatepark en een water- en zandspeeltuin. Ideeën van meer dan 300 kinderen uit het stadsdeel Zuidoost lagen ten grondslag aan het ontwerp. 

Kinderen van allerlei scholen en jongerenorganisaties uit het stadsdeel Zuidoost maakten posters en presentaties over wat zij willen doen in het Bijlmerpark. Met deze informatie is het programma van eisen voor het ontwerp van de sport- en spelesplanade opgesteld. Naast een breed aanbod aan spelaanleidingen vroegen kinderen van alle leeftijden naar een schone en veilige speelplek waar activiteiten georganiseerd worden en je naar het toilet kunt. In een bouwwerk dat het begin van de spelesplanade markeert zijn daarom een beheerdersruimte, kasten voor de naschoolse opvang en toiletten opgenomen.

Sport- en spelesplanade centraal in park
De sport- en spelesplanade ligt centraal in het park  als een by-pass van de hoofdroute: het rondje park. Een verhard multisportveld maakt balspelen jaarrond mogelijk en de ballenvangers zijn tevens klimwand.  Een serie gele frames en een felroze valvloer maken het speelveld, touwbruggen, uitkijktoren en het schommelveld tot één speelstrip. Deze strip ligt aan de voet van twee glooiende groene heuvels met bomen. In de ene heuvel is een voor Nederland unieke dubbele bowl verzonken waardoor de wandelaar de bmx’ers en skaters door de lucht ziet vliegen nog voordat hij de skatepool ziet. Op de top van de andere  heuvel ligt de water- en zandspeeltuin; een kleurrijk sawalandschap voor de jongste kinderen met zandbakken en waterspuiters. 

Uniek skatepark rijker
“Met de bowl met transfer in combinatie met enorme stairs en banks is Amsterdam weer een uniek skatepark rijker. Bmx’ers en skaters van heinde en verre hebben het skatepark al verkend. Juist door de combinatie en het aanbod voor een heel breed leeftijdsspectrum zal deze speelplek een trekker worden voor de hele stad”, aldus Carve.

Marie-Laure Hoedemakers zegt over het ontwerp: “Door de vorm en plaatsing van de verschillende spellocaties is er samenhang maar kunnen kinderen tegelijkertijd binnen hun eigen leeftijdsgroep spelen. Die samenhang geldt ook met betrekking tot de rest van het Bijlmerpark. De spelesplanade is door haar ligging en doordat de onderdelen zich als eilandjes ten opzichte van elkaar bevinden volledig ingebed in het park.”

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.