Spijkenisse gaat stadsbreed het groen en groene verbindingen verbeteren

Spijkenisse is een van de groenste gemeenten in de regio Rotterdam, maar veel bewoners ervaren hun stad niet als een groene stad. Om het groen beter zichtbaar te maken en als verbindingselement tussen wijken, parken en buitengebied te versterken, heeft de gemeente onlangs een Groenstructuurvisie opgesteld. Dit is een plan voor de lange termijn, om stadsbreed het groen en de groene verbindingen te verbeteren.

Wethouder Jan Willem Mijnans van de gemeente Spijkenisse laat weten dat zijn stad zich zo’n 30 jaar geleden al presenteerde als een groene stad. “Een groene groeistad. Op kaarten uit die tijd zie je ze nog staan: ‘groene vingers’ tussen de wijken. Met de Groenstructuurvisie borduren we daar eigenlijk op voort. Deze visie brengt samenhang aan tussen het groen in onze stad, voorziet in verbetering van de kwaliteit van dat groen en zorgt ervoor dat het omliggende landschap meer bij de stad wordt betrokken”.

Groenverbindingen tussen stad en buitengebied
De Groenstructuurvisie richt zich op het realiseren van groenverbindingen tussen de stad, de parken en het buitengebied. “Het is van belang deze lijnen in de toekomst zo te versterken, dat ze voor de inwoners van Spijkenisse te herkennen zijn als de lijnen waarmee zij via een eenvoudige, maar mooie groene route in het buitengebied of juist in het centrum van de stad komen”, zegt wethouder Christel Mourik. “Van net zo grote waarde is het ecologisch netwerk dat op deze manier ontstaat.”

Mooier, groener en functioneler
Beide wethouders vinden de Groenstructuurvisie een uitstekende leidraad voor de komende jaren. “We zetten onze groene lijn voort en maken de stad mooier, groener en functioneler”, aldus Mijnans. “Groener omdat de gemeente flink gaat investeren in bestaand en toekomstig groen. Dit alles is een flinke uitdaging, maar wij gaan er voor.”

Download:
Concept Groenstructuurvisie Spijkenisse »

Bron:
Gemeente Spijkenisse