SP en D66: herplanten bomen bij zandwinning Weert

De SP en D66 in de gemeente Weert willen dat de gemeente alleen een kapvergunning verleent voor een bos bij de zandwinning aan de Lozerweg als er strakke afspraken over herplanting worden gemaakt.

Beide partijen stellen ook vragen over een onderzoek naar recreatiemogelijkheden in het gebied. Bij de afspraken over afgraving in het gebied is destijds bepaald dat alleen wandelen, fietsen en vissen zou worden toegestaan.

Er is in het zandwinningsgebied een kapvergunning aangevraagd voor 2200 bomen. Het perceel valt echter onder de boswet, waardoor een herplant verplicht is.

In schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders van Weert blijkt dat SP en D66 willen dat alleen een kapvergunning mag worden afgegeven als een herplantverplichting voor hetzelfde aantal bomen wordt opgenomen in de kapvergunning. 

 

Omvang bomen moet gelijk zijn
‘Bovendien moeten de nieuwe bomen overeenkomen met de gemiddelde omvang van de te kappen bomen’, aldus D66-raadslid Vincent van Brussel. SP en D66 vragen verder hoe in het verleden bomenkap gecompenseerd is.

Extensieve recreatie
De SP met name is verbaasd over een gemeentelijke studie naar de mogelijkheden om van de afgraving en de bijbehorende plas een recreatiegebied te maken. SP-woordvoerder Herman Beuvens: ‘De afspraken die destijds met de groene verenigingen zijn gemaakt moeten volgens de SP worden gerespecteerd. Namelijk dat er in het in te richten natuurgebied alleen extensieve recreatie zou worden toegestaan: wandelen, fietsen en vissen.’

Bron:
SP Weert