Singelpark Leiden wordt het langste park van Nederland

Leiden wil de historische singelrand die rondom de binnenstad ligt ontwikkelen tot het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland: het Singelpark. De ruim zes kilometer lange vestingsingel moet een aaneengesloten groene long om de binnenstad worden waar je kunt wandelen, fietsen, varen, sporten, schaatsen, natuur en cultuur beleven, picknicken, spelen en nog veel meer.

Rondom de binnenstad van Leiden ligt nog steeds de vestingstructuur die in 1659 werd afgerond. Deze voormalige bolwerken zijn niet alleen uniek vanwege de intactheid maar ook vanwege de grote diversiteit. In het Leidse Singelpark vind je onder andere  17e eeuwse stadspoorten, historische begraafplaatsen, de Hortus botanicus, molens, museum Volkenkunde, het in Engelse landschapsstijl uitgevoerde Plantsoen, de door  toparchitect Peter Zumthor in ontwikkeling zijnde Meelfabriek. Tegelijkertijd is deze singelrand nu versnippert, vaak onherkenbaar en op veel plekken verwaarloost.

Burgergroep partner van gemeente
“Leiden wil de singelrand aan elkaar knopen en verder ontwikkelen tot het Singelpark. Dit doet de gemeente niet alleen.Naast partners als de universiteit Leiden en museum Volkenkunde is met name de burgergroep Stadslab een partner van de gemeente. Dankzij de actieve inzet van hen leeft het plan gigantisch in de stad. Dit uit zich in druk bezochte brainstormavonden en vaststelling van de ‘Visie Leidse Singels’ met het hoogst mogelijk aantal stemmen in de gemeenteraad”, aldus Marcel Belt projectleider water, groen en openbare ruimte van de gemeente Leiden.

Momenteel wordt het plan verder uitgewerkt voor uitvoeringsbesluitvorming eind dit jaar. In de aanloop hiernaar toe is reeds circa € 13 miljoen gereserveerd.

Ideeënwedstrijd en Design Expo
Een in het oog springend onderdeel van de voorbereiding voor uitvoering is de Ideeënwedstrijd voor identiteit en samenhang van het Singelpark. Afgelopen voorjaar heeft een jury met o.a. burgemeester Lenferink , stadsbouwmeester Maarten Schmitt, journalist Tracy Metz, landschapsontwerper Piet Oudolf, architect Peter Zumthor 6 landschapsontwerpers gevraagd deel te nemen. De jury adviseert de gemeente om de bureaus Studio Karst (Zurich) en LoLa (Rotterdam) een vervolgopdracht te geven. De ideeën van alle 6 de bureaus zijn nog tot en met de eerste week van september te bewonderen in een buitententoonstelling in Leiden: de Singelpark Design Expo.

Meer info: