Schaduwbomen verkoelen speelplekken op warme dag met 10 tot 15 graden

Uit meetproeven die afgelopen vrijdag zijn genomen in diverse Nederlandse speeltuinen blijkt dat de temperatuur van de speeltoestellen, die in de volle zon staan, oplopen tot boven de 50°C. Afhankelijk van allerlei factoren hebben schaduwbomen een verkoelend effect van zo’n 10 tot 15°C.

Speeltoestellen worden veilig, hufterproof en toegankelijk ontworpen, maar ze zijn soms bloedheet.

Er zijn legio verkoelende maatregelen te bedenken, zoals het plaatsen van schaduwbomen. Het verkoelende bladerdak van een boom bewijst juist op hete dagen zijn meerwaarde. De ondergrond speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Gras is op zichzelf verkoelend. Zand valt daarentegen weer wat prettiger, maar zand kan een behoorlijke hoeveelheid warmte opslaan die lang na-ijlt.

 

Rekening houden met warmte bij ontwerp van speeltuinen
Ontwerpers van speeltuinen moeten met zeer veel factoren rekening houden bij het ontwerpen van een speeltuin. De veiligheid staat uiteraard bovenaan het lijstje. Snel gevolgd door vandalismebestendigheid, eventueel toegankelijkheid, aanschaf- en onderhoudskosten, enzovoort. Of de optelsom van dit eisenpakket ook thermisch gezien voor een goed resultaat zorgt, wordt echter meestal over het hoofd gezien. Het resultaat is vaak dat er een prachtige speeltuin staat, die op een zonnige dag helaas niet bruikbaar is.

Lees ook: Onder welke boom zit je het koelste ? Grote verschillen in klimaat tussen boomsoorten »

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op: Website Nutscode »